ANNONCE

Drama på havet: -Når livet står på spil, så må man gøre det

10. februar 2020 13:24 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Fire reddere fra Nørre Vorupør redningsstation hoppede med livet som indsats i havet, da en kvinde og hendes barn søndag var i livsfare.

De ved om nogen, hvor farligt Vesterhavet kan være, når det virkelig viser tænder.

Alligevel var det uden nogen form for betænkeligheder, at fire reddere fra Nørre Vorupør redningsstation i stærk storm søndag kastede sig i havet, da en mor og hendes otteårige søn var blevet skyllet i havet af en bølge:

Artiklen fortsætter under videoen

– Nu er vi jo sådan bygget, at når nogle er i livsfare, så skal de reddes, siger stationsleder Benny Bak mandag til Newsbreak.dk.

Benny Bak har selv været redningsmand i 30 år. De sidste ni år som stationsleder i Nørre Vorupør.

De deltidsansatte på redningsstationen er primært fiskere, og de ved derfor kun alt for godt, hvor store kræfter, der er på spil, når vindstødene er af stormstyrke, og bølgerne op mod seks meter høje:

– Vi skal altid tænke på vores egen sikkerhed først, men i en situation som den her, tænker man kun på at redde nogen, siger Benny Bak.

Han erkender, at søndagens aktion ikke blev udført efter alle forskrifter. For sådan arter virkeligheden sig ikke altid.

Aktioner som søndagens kan ikke trænes.

Fanget mellem sten

Molen i Nørre Vorupør strækker sig mange meter ud i havet og er omgivet af massive stenblokke.

Derfor var det ikke muligt for redningsholdet at søsætte deres redningsbåd. Den kunne simpelthen ikke komme tæt nok på stedet, hvor mor og barn var skyllet i.

I stedet gik det i fuldt løb ud på molen. Omkring to minutter efter, der var slået alarm og Benny Bak havde orienteret sit personale, var de første to stedet. Kort tid efter ankom yderligere to.

Kastede sig i

De hopper lige i:

– Det var voldsomt, siger Benny Bak.

– De redningsfolk, der var derude, de blev selv skyllet ned og fanget mellem stenene. En kom under to gange, og anden gang slog han hovedet noget så gevaldigt, siger Benny Bak.

Det lykkedes dog alligevel redningsfolkene at få bjærget både mor og barn. Et tykt tov var blevet kastet ud til redderne i vandet, og ved hjælp af det fik man først den otteårige op på molen:

– Men da vi skulle have moren op, kunne vi ikke rigtigt få det til at spille. Det var ligesom sæbe med de bølger, fortæller Benny Bak.

Det lykkedes dog. Efter omkring fem minutters tovtrækkeri med Vesterhavet:

– Det er et mirakel, at ingen druknede, siger Benny Bak.

Godt medtaget

Den af redningsfolkene, der slog hovedet under aktionen, blev efterfølgende kørt til Thisted Sygehus.

Her fik han syet en flænge over øjenbrynet, og også en i den anden side, fortæller Benny Bak.

Han blev indlagt til observation for hjernerystelse, men er nu udskrevet igen:

-Jeg har snakket med ham i dag. Han har ondt i hele kroppen og kan ikke rigtigt gå, men er ellers ved godt mod, griner Benny Bak.

En lektie for livet

Også mor og barn har det efter omstændighederne godt. De var nedkølede efter at have været i kontakt med det stormende hav, men blev behandlet i ambulance på stedet inden de blev kørt til.

De var – som flere fra Vorupør nok har gættet – ikke fra lokalområdet:

– Men mon ikke de har lært deres lektie nu, siger Benny Bak.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu