Når lyset falder stiger ulykkerne: Sådan kører du i mørket

17. oktober 2018 19:01 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Det er betydeligt farligere at køre rundt i mørke, end når det er lyst.

Du kender det sandsynligvis. Eftermiddag bliver til aften – lys til tusmørke, og stregerne på vejen bliver vagere, mens de modkørendes forlygter blænder. Dit syn forringes væsentligt i mørke, og risikoen for ulykker stiger.

Ifølge en norsk rapport fra Transportøkonomisk Institut er ulykkesrisikoen 40 procent højere i mørke end i dagslys. Samtidig tændes også de lange lygter, der kan blænde modkørende trafikanter.

I rapporten Trafikulykker om natten, som Havarikommissionen står bag, fremgår det ligeledes, at flere af de trafikanter, der var involveret i ulykker, oplevede, at deres syn var dårligere om natten, hvilket kan have forringet deres orientering.

Mere nærsynet i mørke

Selvom man ikke har problemer med synet til dagligt, kan man sagtens opleve dårligt syn om natten. Ifølge en undersøgelse fra 2007 lider op mod hver fjerde dansker af nattenærsynethed, eller nattemyopi, som det kaldes i optikersprog.

Særligt bilister skal passe på øjnene i mørket; bliver man blændet, mens man kører 90 km/t, tager det 112 meter, før synet er tilbage til normalen igen. Det fortæller Lotte Sølvtofte, der er retail manager og optiker hos brillekæden CrossEyes i en pressemeddelelse:

– Når vi kører bil i mørke, er vores pupiller store. Bliver vi så blændet af en modkørende bilist, kommer der en større mængde utilpasset lys ind i pupillen. Det gør, at blændingen påvirker synsnerven i længere tid, hvilket øger risikoen for ulykker, siger hun.

Hun understreger samtidig, at man generelt skal passe på i trafikken, når det er mørkt – for alle har en langsommere reaktionstid i mørke:

— Man siger, at 90 procent af de informationer, vi modtager i trafikken, kommer fra synet. Så i mørket er reaktionstiden bare langsommere, og det skal man selvfølgelig tænke over, når man kører, siger Lotte Sølvtofte.

I galleriet ovenfor artiklen har vi samlet råd til, hvordan du skal bruge det lange lys, der hører med til mørket.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu