Naboer træder til med førstehjælp

6. februar 2013 10:13 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Naboer træder til med førstehjælp
Billede mangler

– Goddag, det er Vagtcentralen, kan du hjælpe din nabo, der har fået et ildebefindende?

 

Sådan lyder spørgsmålet cirka en gang om ugen, når vagtcentralen i Region Midtjylland ringer op til naboer til folk, der har brug for eksempelvis hjertemassage eller andre former for livreddende førstehjælp.

– Det gør man, fordi det simpelthen er så fysisk hårdt at give hjertemassage. Men vi gør det også for at give noget støtte til den, der står med en meget syg pårørende. Det kan jo også være ældre kvinde, der står med en mand, hvor hun slet ikke kan magte det, siger vagtcentralens sundhedsfaglige leder, Trine Agerskov, til P4 Østjylland.

Det forekommer i gennemsnit en gang om ugen, at vagtcentralen må bede en borger om at skynde sig ind til naboen og hjælpe med at give hjertemassage eller anden førstehjælp.

Ifølge Trine Agerskov tager langt de fleste af naboer imod opfordringen og iler ind til naboen med en hjælpende hånd. Siden oktober sidste år har vagtcentralen indført en rutine med et opfølgende opkald til naboer, der har hjulpet i en krisesituation.

– Når vi går ind i folks hjem på den måde, som vi gør, og henvender os akut og har brug for deres hjælp, så er vi også nødt til at følge op på det. Så vi ringer op enten samme dag eller dagen efter og siger tak for hjælpen. Så taler vi med borgeren om, hvordan han har det, og hvordan han har haft det med den oplevelse, som vi har sendt ham ud til. Og om han har brug for noget hjælp efterfølgende, for så kan vi sætte det i værk, siger Trine Agerskov til P4 Østjylland.

Regionen tilbyder også krisehjælp til de naboer, der føler, de har behov for det. Endnu har ingen dog taget imod dette tilbud.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu