Næste landstræner er også svensk

12. februar 2013 16:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Næste landstræner er også svensk
Billede mangler

Danmarks næste landstræner i ishockey kommer også fra Sverige.

Landsholdet tager afsked med Per Bäckman efter VM til maj i Stockholm, og efter hvad sporten.dk erfarer, taler hans efterfølger også svensk.

Det er et ønske fra både Danmarks Ishockey Unions ledelse og spillerne, at man følger den svenske linje og skole, som har løftet Danmark fra en B-nation i den bløde mellemklasse til verdenstoppen fra 2003.

Valget af »en ny svensker« er logisk på baggrund af erfaringerne fra de seneste tre, Jim Brithén (1996-2001), Mikael Lundström (2001-2006) og Per Bäckman (2008-2013).

Jim Brithén ændrede mentaliteten og holdningen til landsholdet, og under hans målrettede, systematiske arbejde blev DIU i 2000 ophøjet til topsatsningsforbund af Team Danmark.

Byggede Jim Brithén fundamentet, satte Mikael Lundström taget på plads med oprykningen til A-gruppen og de første topresultater, og Per Bäckman er fulgt i det succesrige spor med kvartfinalen i VM i 2010 som højdepunktet.

Eneste kiks var sidste uges mislykkede OL-kvalifikation, som også kostede Per Bäckman et ekstra år som landstræner ud over kontrakten.

Jobbet som landstræner/sportschef i Danmark er så attraktivt, at DIU ikke får problemer med at få en ny svensk toptræner.

I de 42 år denne signatur har fulgt landsholdet, har DIU haft syv svenske landstrænere, hvoraf Dan Hobér har været landstræner af to gange.

Tre landstrænere har været canadiere, Richard David (af to gange), Frank Barth (sammen med amerikaneren Dana Barbin) og Mike Sirant, der var landstræner i to år mellem Mikael Lundström og Per Bäckman.

Danmark har desuden haft to tjekkiske landstrænere, Jiri Justra og Pavel Zabojnik, og to danske, Kai Lassen (1972-1975) og Per Holten Møller (1989-1994).

Det var nu afdøde Kai Lassen, der sagde til BT:

– Jeg er den sidste idiot.

Bemærkningen faldt som en kommentar til, at han i tre år år passede sit trænerjob på frivillig basis uden at få en krone for det.

At Sønderjyskes Mario Simioni og Herning Blue Fox’ Todd Bjorkstrand har internationale kvaliteter er hævet over enhver tvivl, men ønskerne peger over Sundet.

Eneste dansker med landstrænerpotentiale er Heinz Ehlers, men han er så ombejlet i den store hockeynation Schweiz, at han ikke bliver aktuel i denne ombæring.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu