ANNONCE

Narkokonges flodheste giver store problemer

21. januar 2021 14:14 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Flodhestene har det godt. Det er ikke godt

Narkokonges flodheste giver store problemer
Flodhesten her er en efterkommer af de oprindelige flodheste, Pablo Escobar importerede til Colombia. Foto: Scanpix.

Flodhesten lever i flere lande syd for Sahara, hvor det store dyr dog er udrydningstruet.

Anderledes ser det ud 11.000 kilometer væk, i Colombia, hvor flodhesten på nuværende tidspunkt regnes for at være ekstremt invasiv art til trods for, at dyret på ingen måde naturligt hører til i Colombia. Hvordan kan det lige gå til? Svaret starter hos narkokongen Pablo Escobar.

Hvem var Pablo Escobar?

Pablo Escobar blev født i Colombia i 1949, og ifølge BBC oprettede han et narkokartel i 1970’erne, der i en periode var så succesfuldt, at 80% af al kokain, der blev smuglet ind i USA, kom fra Pablo Escobar.

Han blev selv dræbt i en skudveksling med politiet i 1993, og ifølge BBC vurderer man, at han er medansvarlig for op til 4000 dødsfald i løbet af sin karriere som narkokonge.

Narkokongens zoo

Foruden arbejdet med et narkokartel var Pablo Escobar i et vist omfang også dyreinteresseret nok til, at han havde sin egen zoologiske have.

CNN skriver, at der blev importeret en flodhestehan og tre flodhestehunner til Colombia i 1980’erne, og det er angiveligt frugten af disse flodhestes frugtbarhed, der er årsag til, at Colombia i dag har et flodheste-problem.

Blev ikke fanget

Problemet er faktisk så omfattende, at en gruppe forskere i Colombia har udarbejdet en rapport, hvis indledende overskrift kan oversættes til “en flodhest i rummet.”

CNN skriver, at Pablo Escobar importerede flere eksotiske dyr til sin zoologiske have, men hvor andre dyr blev indfanget og fik nye steder at bo efter Escobars død, var det noget andet med flodhestene.

CNN skriver, at flodhestene blev overladt til sig selv, fordi de var for svære at fange. Tiden gik, dyrene formerede sig, og problemerne hobede sig op.

Slår alarm

Som årene gik forsøgte myndighederne at stoppe processen, hvilket ifølge CNN fik landets borgere til at protestere. Man prøvede dog, og mellem 2011 og 2019 kastrerede man fire hanner og steriliserede to hunner.

– Det ser ikke ud til at have haft en effekt på reproduktionen, lyder det, ifølge CNN, i studiet.

Da myndighederne opgav at indfange flodhestene, valgte man at lade dem være i en sø ved Hacienda Nápoles, navnet på Escobars luksusejendom i Colombia. Der blev de dog ikke alle sammen hængende.

Ifølge rapporten kunne man observere vilde flodheste så langt væk som 90 kilometer fra søen i 2000’erne. Ifølge rapporten indikerer det, at flodhestene ingen problemer har haft med at vænne sig til livet i Colombia, og antallet af observerede flodheste steg fra 35 individer i 2012 til mellem 65 og 80 i 2020.

Delikat situation

CNN skriver, at borgere i den del af Colombia, hvor dyrene holder til, har vænnet sig til deres eksistens.

Mens forskere frygter, at dyrene vil fortsætte med at formere sig, og at de som tiden går kan udgøre en fare for det nuværende økosystem, er spørgsmålet, hvad der skal ske med dyrene.

David Echeverri Lopez, repræsentant for myndighederne i Colombia, siger til CNN, at der er tale om en delikat situation.

– Ideen om at aflive dyrene har altid været en mulighed. Det er dog svært at forestille sig, at det ville ske i øjeblikket, siger David Echeverri Lopez til CNN.

Han fortæller CNN, at myndighederne prøver at finde ud af, hvad man skal gøre ved problemet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu