ANNONCE

Nationale test i folkeskolen: Fungerer de?

7. februar 2020 08:53 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Politikere er uenige om, hvorvidt de nationale tests bør sættes i bero ovenpå evalueringen af dem.

Nationale test er et samtaleemne, der deler vandene.

Efter en evaluering af de nationale test, der udføres i folkeskolen, har vist, at testene er usikre, taler flere politikere for, at de nationale test skal sættes i bero.

Artiklen fortsætter efter videoen

Men hvad er de nationale test? Og hvad er formålet med nationale test? Det kan du få svaret på her.

Hvad er nationale test?

De nationale test er med til at teste folkeskoleelevers kundskaber i syv forskellige fag på tværs af klassetrin, der strækker sig fra 2. til 8. klasse.

De syv fag, som testen omhandler, er dansk læsning, matematik, engelsk og fysik/ kemi – der alle er obligatoriske – mens der også testes i biologi, geografi og dansk som andet sprog på frivillig basis.

Ti af testene er obligatoriske, derudover er der fire ekstra, som er frivillige at tage.

Testene foregår digitalt, og fordelen ved det er, at testen selv udregner elevens resultat. Desuden kan de nationale test tilpasse sig elevens faglige niveau.

Formålet med testene

Idéen om de nationale test var at finde et værktøj, der kan evaluere folkeskoleelevers evner på tværs af landet.

Tanken med testene var, at man havde en ensartet test, som blev brug på alle landets skoler. Testene skal give forældre og lærere et indblik i en elevs faglige evner indenfor de fag, der testes i.

Testene opfattes som et evalueringsværktøj, som lærere kan gennemgå for at evaluere på deres undervisning, så den kan blive endnu bedre og gøre eleverne bedre i skolen.

Desuden bruges resultaterne fra testen også til at følge den faglige udvikling på landsplan, hvor der også er opstillet faglige mål.

Hvornår er der nationale test?

Det er op til folkeskolerne selv at bestemme, hvornår de skal gennemgå de nationale test.

Det eneste krav, skolerne er underlagt, er, at de obligatoriske test skal gennemføres i perioden fra den 1. marts til den 30. april i 2020.

Har man som elev været forhindret i at lave testen i det tidsrum, så har eleven mulighed for at tage testen i perioden fra den 18. maj til den 15. juni 2020.

Kritik af nationale test

De nationale test går dog en usikker fremtid i møde.

Efter en større evaluering af de nationale test, er det kommet frem, at de er usikre, når det kommer til at teste elevers faglige kunnen, som egentlig er formålet med dem.

Derfor diskuterer en del af landets undervisningsordførere i tiden, om de nationale test bør sættes i bero.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrans-Theil har et ønske om at følge rådet fra sin ekspertgruppe, der mener, at de nationale test bør sættes i bero. Ministeren møder opbakning fra Radikale Venstre og SF.

Mens Det Konservativ Folkeparti, Venstre og Dansk Folkeparti ikke mener, at de bør sættes i bero.

Hvornår skal testene sættes i bero?

Det er endnu uvist, om Børne- og Undervisningsministeren Pernille Rosenkrans-Theil får trumfet sit ønske igennem om at sætte de nationale test i bero.

Generelt er en overvejende del af ordførerne på området enige om, at test er gode at have som et redskab lærere kan få noget ud.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu