Naturstyrelsen erklærer krig mod hyben

11. marts 2015 19:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Naturstyrelsen erklærer krig mod hyben
Nu skaFoto: Scanpix
Nu skaFoto: Scanpix

Et stort område fra Grenen og sydpå skal være første frontlinje i kampen mod de hurtigvoksende hybenplanter. Foto: Scanpix

De smukke rød-lilla roser dufter sødt i manges sommerferieminder. Men i virkeligheden er hybenbusken en lumsk fjende, der hastigt æder sig ind på den danske natur.

»Den ødelægger simpelthen den meget værdifuld natur, vi har langs kysterne. Klithederne og den kystflora, der findes der, bliver simpelthen kvalt af hybenroser. En blok med hybenroser breder sig med en meter ud til siderne hvert år, så den har fart på,« fortæller Karsten Frisk fra Naturstyrelsen i Vendsyssel.

Derfor indleder Naturstyrelsen nu med Karsten Frisk i spidsen en intensiv kamp for at få begrænset den aggressive skønhed.

Første kampplads er et 4.700 hektarer stort område fra Grenen og sydpå, hvor naturen er særlig værdifuld og vigtig at bevare. I første omgang hjælper rådgivningsfirmaet Cowi med at kortlægge fjendens linjer, og fra omkring første juni starter slaget så i det nordligste Jylland, som skal vare fem år frem. Frederikshavn Kommune og Staten skal sammen stå for bekæmpelsen på både statsejede, kommunale og private arealer.

Naturstyrelsen har ikke lagt sig fast på metoden til at udrydde rosen endnu, men alt fra gravemaskiner til geder og får er i spil. Kemi og sprøjtemidler kan blive sidste udvej, fortæller projektlederen.

»Den er ekstremt svær at udrydde, og man skal være over den hele tiden. Så kommer der genvækster, så får man ikke det hele med. Den er en fantastisk overlever,« siger Karten Frisk.

Hybenrosen er en såkaldt invasiv art, der altså ikke oprindeligt findes i den danske natur. Den kom først hertil i 1800-tallet fra Asien og har ingen naturlige fjender i Danmark, hvilket giver den fuldstændigt frit spil.

»Det er et stort problem og et landsdækkende problem, som vi bliver nødt til at have fokus på,« forklarer Karsten Frisk, der dog erkender, at det vil være en umulig opgave at få den udrydet helt i den danske natur.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu