Unge vestjyder overhaler ofte deres forældre

De unge vestjyder er dygtige til at bryde den sociale arv. Det skyldes blandt andet, at Vestjylland har flere videregående uddannelser.Arkivfoto. Foto: GORM BRANDERUP/POLFOTO
Arkivfoto. Foto: GORM BRANDERUP/POLFOTO

Udgivet Opdateret

 

Antallet af unge fra arbejderklassen, der tager en videregående uddannelse, varierer meget fra landsdel til landsdel.

De unge vestjyder bryder i højere grad den sociale arv, end unge på Vestsjælland gør. Det viser analyser af den sociale arv i bogen “Klassekamp fra oven”, skriver Jyllands-Posten.

I en række kommuner i det nordjyske tager cirka 40 procent af de unge fra arbejderklassen en videregående uddannelse. Tilsvarende kaster 27-29 procent af de unge på Vestsjælland sig over en længere uddannelse.

Steen Beck er lektor ved Syddansk Universitet og har forsket i unge i Udkantsdanmark og deres valg af uddannelse. Ifølge ham er forklaringen, at de unge fra Vestjylland drives af kulturelle traditioner.

– I denne del af landet er der ganske enkelt en kraftigere tradition for, at man selv har ansvaret for at klare sig i livet, og man er vant til, at man rejser for at få en uddannelse, hvis det er det, der kræves for at få et job og forsørge sig selv, siger Steen Beck til Jyllands-Posten.

Han har interviewet flere unge fra vestjyske kommuner, og her mødte han den samme mentalitet.

– Mange gav udtryk for, at når man sætter sig et mål, må man fuldføre det. Og så har de en erkendelse af, at de blev nødt til at uddanne sig. Men hvorfor unge i Vestsjælland ikke skulle komme til den samme erkendelse, kan jeg ikke svare på, siger lektoren til avisen.

Det er der til gengæld flere vestsjællandske borgmestre, der kan. De peger på, at der er godt og grundigt tømt ud i antallet af videregående uddannelser i lokalområderne, og de ønsker sig bare ét sted, hvor de unge kan tage en kort videregående uddannelse.

– Efter at læreruddannelsen i Holbæk lukkede tidligere på året, har vi kun scenekunstuddannelsen på Odsherred Teater, og det kan ikke redde os, siger Thomas Adelskov (S), der er borgmester i Odsherred Kommune, til Jyllands-Posten.

Til sammenligning er der i Nordvestjylland flere videregående uddannelser, hvor unge kan læse til både sygeplejerske og lærer, ligesom der i Holstebro er flere korte og mellemlange uddannelser. Derved kan de unge, som bor i området, også uddanne sig i området.

Arbejderklassen er i bogen “Klassekamp fra oven” defineret som faglærte eller ufaglærte.

Newspaq

Powered by Labrador CMS