Derfor droppede hun apanagen

Nu fortæller prinsesse Märtha Louise om sin store beslutning i 2001

Udgivet Opdateret

Se flere fotos i galleriet ovenfor

Da svenske prinsesse Märtha Louis i 1989 fyldte 18 år, takkede hun pænt ja til at modtage den apanage, hun som kongelig var berettiget til.

Men prinsessen, der i dag er blevet 49 år, kom senere på andre tanker og for 20 år siden valgte hun at droppe den.

Siden har hun været økonomisk uafhængig og har blandt andet tjent penge som forfatter og foredragsholder.

Stod ikke til forhandling

Nu har hun så i podcasten 'Summa summarum' forklaret, hvorfor hun tog beslutningen.

Det skriver Dagbladet.

I podcasten fortæller Märtha Louise, at beløbet hun modtog lige fra starten var 160.000 norske kroner, og at der aldrig blev ændret på det.

- Da jeg blev ældre havde jeg fortsat det samme beløb til rådighed om året og måtte ikke arbejde. Apanagen kunne heller ikke forhandles, siger hun.

Opdraget til at træffe egne valg

Hun fortæller også, det er en historisk kendsgerning, at kvindelige medlemmer af den norske kongefamilie ikke har modtaget penge for de officielle pligter, de har udført.

- Jeg tænkte over, hvordan jeg skulle overleve med den løn? Jeg er opdraget til at blive en kvinde, der træffer mine egne valg og alle andre i min generation tjener deres egne penge og uddanner sig, forklarer hun.

Hun fortæller også, at hun ikke kunne se sig selv blive gift med en rigmand og så efterfølgende være afhængig af ham.

- Så efter moden overvejelse i 2001 valgte jeg at fratræde som 'Hendes Kongelige Højhed' og begyndte at tjene mine egne penge, forklarer hun.

To år ældre end sin bror

Rent faktisk er Märtha Louise to år ældre end sin bror, kronprins Haakon, men har alligevel aldrig haft udsigt til at skulle blive dronning.

For både da hun selv blev født i 1971 og hendes bror kom til verden to år senere, var det kun mænd, der kunne arve den norske trone.

Det blev der dog ændret på via en forfatningsændring i 1990.

Derfor har nordmændene også udsigt til, at kronprinsparrets ældste barn, i dag 17-årige prinsesse Ingrid Alexandra, en dag vil overtage tronen.

Se flere fotos i galleriet ovenfor

Powered by Labrador CMS