Ekskong Konstantin er død

Den græske ekskong Konstantin er død i en alder af 82 år. Han var gift med dronning Margrethes søster

Udgivet Opdateret

Den græske ekskong Konstantin er død i en alder af 82 år.

Det oplyser flere græske medier ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Konstantin døde ifølge tv-stationen ERT i den græske hovedstad, Athen, af et slagtilfælde.

Lørdag kom det frem, at Konstantin, der var gift med dronning Margrethes søster Anne-Marie, var indlagt og i kritisk tilstand med vejrtrækningsproblemer.

Indlagt flere gange

Flere græske medier skrev i den forbindelse, at Konstantin var blevet ramt af et slagtilfælde i sit hjem.

Konstantin var de seneste år indlagt flere gange. Han var ramt af covid-19 to gange.

Han blev sidst set offentligt ved et arrangement i Athen sidste år, hvor han sad i kørestol, skriver Reuters. Ved hans side dengang var hans søster Sofia, den tidligere dronning af Spanien, samt andre familiemedlemmer.

Konstantin var Grækenlands konge fra marts 1964 og til april 1967, hvor officerer i den græske hær tog magten ved et kup.

Forsøgte med modkup

Han forsøgte sig med et modkup, der slog fejl, og han og daværende dronning Anne-Marie, som han blev gift med i september 1964, blev tvunget i eksil.

Efter demokratiet var genoprettet, blev der gennemført en folkeafstemning i Grækenland i 1974. Her blev det besluttet, at monarkiet skulle afskaffes, og Konstantins periode som konge sluttede formelt.

Ekskong Konstantin og eksdronning Anne-Marie boede igennem årene sammen i Rom, London og altså Grækenland. Senest flyttede de fra halvøen Peloponnes til Athen, så Konstantin kunne være nærmere hospitaler.

EKSKONG KONSTANTIN

Grækenlands ekskonge Konstantin oplevede både at være konge, komme i landflygtighed ad flere omgange og at vende hjem igen.

Sidste gang, han kom tilbage til Grækenland, var han ikke længere monark.

Tirsdag er han gået bort - 82 år gammel.

* Konstantin blev født i 1940 som søn af den senere kong Pavlos I og dronning Frederika. Kort efter hans fødsel flygtede familien på grund af Anden Verdenskrig fra Athen til Alexandria. Efterfølgende flygtede familien ud af landet til Sydafrika.

* I 1946 vendte familien tilbage til Grækenland. Året efter døde Konstantins onkel - kong George II - og hans far overtog tronen.

* Konstantin vandt i 1960, da han var kronprins, en OL-guldmedalje i dragesejlads ved OL i Rom. Sejlsportskonkurrencerne foregik ved Napoli. Han brød dermed med knap 50 års guldtørke for Grækenland.

* Konstantin begyndte samme år at studere jura på universitetet i Athen.

* Den 6. marts 1964 døde hans far, kong Pavlos I, og Konstantin overtog tronen.

* Kong Konstantin II af Grækenland regerede som monark i perioden 1964-74.

* Den 18. september 1964 blev han gift med prinsesse Anne-Marie, der er dronning Magrethes yngste lillesøster, i Athen, og Anne-Marie blev dermed dronning af Grækenland.

* Parret måtte forlade landet i 1967 efter et fejlslagent modkup mod den militærjunta, der netop havde taget magten i landet.

* Da demokratiet i 1974 blev genindført efter syv års militærdiktatur, blev kongedømmet i Grækenland afskaffet ved en folkeafstemning.

* Den tidligere konge har dog nægtet at tage et efternavn, da en konge er konge for livet, og fordi både den græske og den danske kongefamilie aldrig har haft et efternavn.

* Ekskong Konstantin og eksdronning Anne-Marie har boet sammen i Rom, London og senest Grækenland. Senest er de flyttet fra Peloponnes til Athen, så Konstantin kunne være nærmere hospitaler.

* Han har været indlagt flere gange de seneste år med corona.

* Konstantin og Anne-Marie har fem børn, Pavlos, Alexia, Nikolaos, Theodora og Philippos, samt ni børnebørn.

* Pavlos er gift med Marie-Chantal Miller, og de har fem børn: Maria-Olympia, Constantine-Alexios, Achileas-Andreas, Odysseas-Kimon og Aristidis-Stavros.

* Alexia er gift med Carlos Morales, og de har fire børn: Arrietta, Anna-Maria, Amelia og Carlos.

Kilder: Kongehuset, greekroyalfamily.gr og lex.dk

Kilde: Kilder: Kongehuset, greekroyalfamily.gr og lex.dk

Vandt guldmedalje

Før han blev konge, udmærkede Konstantin sig som sejler. Ved OL i 1960, da han var kronprins, vandt han en guldmedalje i dragesejlads i Napoli i Italien.

Han var desuden gudfar for den britiske prins William.

Ud over sin kone, Anne-Marie, efterlader Konstantin sig sine fem børn og ni børnebørn.

Ekskong Konstantin og eksdronning Anne-Marie ved dronning Margrethes 75-års fødselsdag i 2015. (Arkivfoto).
Ekskong Konstantin og eksdronning Anne-Marie ved dronning Margrethes 75-års fødselsdag i 2015. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS