Fylder rundt i dag

Hun blev et ikon for feminismen og kvinders seksuelle frigørelse og mener, at moderskabet i dag fortsat er en klods om benet. Forfatter Erica Jong fylder 80 år

Lørdag den 26. marts fylder den amerikanske forfatter Erica Jong 80 år. (Arkivfoto)
Lørdag den 26. marts fylder den amerikanske forfatter Erica Jong 80 år. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Det vakte opsigt langt uden for de litterære kredse, da Erica Jong i 1973 udgav sin bog "Luft under vingerne" om en kvinde, der forsøger at frigøre sig fra de amerikanske kønsroller ved at have uforpligtende sex med adskillige mænd.

Det gjorde hende til et feministisk ikon og forbillede. Erica Jong har fortsat sit fokus på kvinders frigørelse - blandt andet fra idéen om det perfekte moderskab, som hun mener, er undertrykkende for kvinder i dag.

Var en revolution

Lørdag den 26. marts fylder den amerikanske forfatter Erica Jong 80 år.

I dag ville bogen næppe vække samme opmærksomhed, men i 1973 var historien om Isadora Wing og hendes "gnidningsløse knald" - sex løsrevet fra ægteskabet, fra monogami og fra troskab - en revolution.

Men Erica Jong mener fortsat, at der er masser af kvindekamp tilbage.

- Mange kvinder i verden bliver stadig set ned på, deres arbejde bliver stadig ikke taget lige så seriøst som mænds, og i dette moderne kapitalistiske samfund kan det være svært at finde sin plads som kvinde.

Giv børn frihed

- Vi står med en ufærdig revolution, for i dag har kvinder mere frihed, men nogle af dem bruger den mest af alt på at gøre oprør mod deres mødre, sagde hun til Kristeligt Dagblad i forbindelse med et besøg i Danmark i 2011.

Det sidste har Erica Jong selv oplevet på nærmeste hold. Hun er mor til datteren Molly Jong-Fast, som hun fik med sin mand nummer tre, men efter en skilsmisse var alene med.

Erica Jong mente, at det var vigtigt at give sine børn stor frihed. Datteren var ofte overladt til en barnepige, mens moderen datede eller arbejdede. Men datteren Molly har været åben om, at det var svært at vokse op som en del af moderens meget udsvævende liv.

Har udgivet 25 bøger

Erica Jongs datter er til moderens fortrydelse selv blevet konservativ, gift og hjemmegående mor til tre børn. Alt det, som Erica Jong har gjort oprør mod.

Gennembruddet "Luft under vingerne", der på engelsk hed "Fear of Flying", har i dag solgt i mere end 37 millioner eksemplarer. Den er oversat til 45 sprog.

Siden har hun udgivet i alt 25 bøger - både romaner, digte og debatbøger, ligesom hun løbende har blandet sig i samfundsdebatten.

Fængsel for kvinder

Blandt andet med et meget omdiskuteret indlæg i Wall Street Journal fra 2010 med overskriften "Mother Madness".

Her kalder Erica Jong nutidens stræben efter det perfekte moderskab med økologisk babymos og stofbleer for et fængsel for moderne kvinder.

Senest udgav hun en digtsamling i 2019.

Forfatteren blev gift for fjerde gang i 1989 med Kenneth David Burrows, som hun stadig er sammen med i dag.

Powered by Labrador CMS