Han var tæt på at dø

Den tidligere professionelle cykelrytter Brian Vandborg kan takke en hjertestarter for, at han den 4. december kan fejre rund fødselsdag med sine kammerater

Den tidligere cykelrytter Brian Vandborg kørte i flere år for Bjarne Riis og CSC. I dag arbejder Vandborg for Danske Bank. Han fylder 40 år den 4. december. (Arkivfoto)
Den tidligere cykelrytter Brian Vandborg kørte i flere år for Bjarne Riis og CSC. I dag arbejder Vandborg for Danske Bank. Han fylder 40 år den 4. december. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Den 4. december fylder den tidligere cykelrytter Brian Vandborg 40 år - men på en dag i marts i 2018 så det kortvarigt ud til, at han ikke ville nå så langt.

På en cykeltur stoppede hans hjerte med at slå.

Men hjertemassage fra et par opmærksomme motionscyklister og senere hjælp fra en hjertestarter fik Brian Vandborg tilbage til livet efter 15-20 minutter på den anden side.

- Jeg burde ikke have været her i dag – men det er jeg heldigvis, siger han.

Tre dage i koma

Efter ulykken lå han tre dage i koma og fik indopereret en såkaldt ICD-enhed, der er en avanceret pacemaker.

Perioden lige efter ulykken har Brian Vandborg den dag i dag mere end svært ved at sætte ord på.

- Jeg kan simpelthen ikke huske en skid. De første mange dage er helt væk, siger Vandborg, der skulle bruge noget tid på at finde sig selv igen.

- Heldigvis kom jeg hurtigt igennem og tilbage til den, jeg var før ulykken, siger Vandborg.

Har ingen mén

I dag har den dobbelte danmarksmester i enkeltstart fra 2006 og 2013 ingen mén efter ulykken.

Han arbejder som Business Advisor i Danske Banks erhvervscenter i Glostrup, hvor han bruger den uddannelse, han efter cykelkarrieren tog på Copenhagen Business School. Det var ellers ikke planen.

Nogle år efter karrierestoppet i 2013 blev han ansat i Bjarne Riis' erhvervsnetværk, Virtu Business Club. Det var han glad for, men netværket lukkede i sin daværende form i begyndelsen af 2020, og så måtte Vandborg finde på noget andet at lave.

Bronze ved VM

I sine aktive år på cyklen arbejdede Vandborg også for Bjarne Riis. Han kørte således på den tidligere Tour de France-vinders hold fra 2004 til 2006.

I netop 2006 var han fire sekunder fra en bronzemedalje ved VM i enkeltstart, men måtte nøjes med fjerdepladsen.

Han sluttede karrieren efter en sæson hos Cannondale i 2013. I dag står cyklen mest stille.

- Det er ikke blevet til så meget cykling, som jeg gerne ville. Sådan er det, når hverdagen ruller. Men jeg sætter pris på det, når jeg har muligheden.

Skal ud at drikke vin

De 40 somre fejrer han med en bunke kammerater i indre København, hvor han også har bopæl med sin hustru og hund.

- Vi skal ud at drikke lidt vin. Det bliver super, siger Vandborg.

Powered by Labrador CMS