Livsfarlig bakterie dræber 29 danskere

29 danskere døde i 2018 af legionella/legionærsyge.

Udgivet Opdateret

266 danskere blev smittet med legionella i 2018. 29 af dem døde.

Det oplyser Statens Serum Institut, SSI, i en pressemeddelelse.

Legionella, eller legionærsyge, er bakterier der lever i våde og fugtige miljøer – blandt andet i mange menneskeskabte vandsystemer.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvordan du undgår at blive smittet). 

Der blev altså anmeldt 266 tilfælde af legionella i 2018 – i 2017 var tallet 278, hvilket var rekord.

Legionærsygdom er en alvorlig behandlingskrævende lungebetændelse – legionella-pneumoni. Den ses primært hos ældre eller immunsvækkede personer og hos cirka dobbelt så mange mænd som kvinder.

I 2018 var tallene da også fordelt på 66 procent mænd og 34 procent kvinder. Medianalderen var her 67 år for mænd og 71 for kvinder.

Det anslås, at mellem 10 og 15 procent af de, der smittes, dør. I 2018 var tallet 11 procent.

Legionella i 2018 koster 29 menneskeliv

De 29 patienter, der døde af legionella i 2018, gjorde det inden for 30 dage.

Legionærsyge

  • Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
  • Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
  • Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
  • De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
  • Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
  • Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
  • Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

Det formodes, at 205 patienter blev smittet i Danmark. 27 af dem døde. De fleste af dem var smittet i eget hjem.

Antallet af legionella fordelt på regioner. Foto: SSI.
Antallet af legionella fordelt på regioner. Foto: SSI.

Kigger man på landsdele med forekomster af sygdommen, har det ifølge pressemeddelelsen været et nogenlunde homogent billede. Alligevel mere end fordobledes incidensen fra 2016-2017 i Østjylland.

“Det er fortsat uafklaret, hvorfor der er områder med høj incidens og områder med lav incidens, men de påviste tendenser og udsving kan være med til at pege på områder, hvor nærmere undersøgelser kan bidrage til forklaringer på det stigende antal tilfælde set fra 2015 til 2018”, oplyser Statens Serum Institut.

Infektionen kan ikke behandles med penicillin, men med andre antibiotika, der kan trænge ind i de inficerede celler.

“Korrekt og tidlig behandling kan være med til at undgå, at infektionen udvikler sig til at være livstruende”, skriver Statens Serum Institut.

Boligforening ramt

I februar 2019 måtte en boligforening i Aarhus advare sine lejere mod at gå i bad.

Her var en kvinde smittet med legionella.

– Det er noget værre lort, utrolig uheldigt og virkelig træls. Vi vil indtil videre anbefale, at folk undlader at tage brusebad og i stedet vasker sig ved håndvasken. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at undersøge alle lejemålene og desinficere hele rørsystemet, sagde Morten Strunge, projektchef i AAB, dengang til Ekstra Bladet.

Der blev dog kun fundet legionella i rørene i kvindens lejlighed – ikke i afdelingens hovedrørsystem.

Powered by Labrador CMS