75 år i dag

Bent Lexner er tidligere overrabbiner i Det Jødiske Samfund. Han savner sine tre børn og børnebørn i Israel. 5. juli fylder han 75 år

Tidligere overrabbiner Bent Lexner fylder 75 år 5. juli.
Tidligere overrabbiner Bent Lexner fylder 75 år 5. juli.
Udgivet Opdateret

Bent Lexner og hans kone, Merete, er for nylig blevet bedsteforældre til barnebarn nummer ti. Men de har endnu til gode at se den lille, der som resten af den nære familie er bosat i Israel.

Parrets tre voksne børn bor i henholdsvis Raanana nær Tel Aviv og i en kibbutz i den nordlige del af landet. Savnet af dem har været stort det seneste halvandet år, hvor familien på grund af corona ikke har kunnet rejse frem og tilbage mellem Danmark og Israel.

5. juli fylder Bent Lexner 75 år, og måske ønsket om et sommerbesøg af børn og børnebørn går i opfyldelse. Det er der gode chancer for.

En af de mest indflydelsesrige

Som tidligere overrabbiner i synagogen i Krystalgade i København regnes Bent Lexner som en af de mest indflydelsesrige danske jøder.

Hans familie tilhører inderkredsen af ortodokse, der overholder de jødiske traditioner ved at spise kosher og holde sabbat fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag uden tv, telefon og transport.

Blot omkring 50 familier i Danmark lever sådan.

Uddannet speditør

Bent Lexner er oprindelig uddannet speditør og arbejdede i en årrække i lufthavnen i København, indtil han begyndte at læse til rabbiner.

Det foregik på Harry Fischel Institute i Jerusalem, hvor han fik eksamen i 1976.

Kort efter blev han rabbiner i Det Mosaiske Troessamfund, som siden har taget navneforandring til Det Jødiske Samfund i Danmark.

I 1996 afløste han Bent Melchior som overrabbiner. I de følgende 18 år var Bent Lexner jødernes religiøse overhoved, indtil posten i 2014 gik tilbage til Melchior-slægten med Jair Melchior som overrabbiner.

Han var ikke uddannet til at udføre omskæringer på jødiske drengebørn, og derfor var det i mange år Bent Lexners opgave.

I forbindelse med debatten om at forbyde ritualet har han udtalt, at mange jødiske familier i så fald formentlig vil forlade Danmark.

Stadig aktiv

Selv om det er en del år siden, Bent Lexner gik på pension, er han fortsat aktiv i menigheden. Blandt andet med vedligeholdelse af de jødiske begravelsespladser.

Det er især pladsen i Møllegade på Nørrebro, der optager ham,

Den er ikke længere i funktion, men da jødiske begravelsepladser aldrig må nedlægges, er der nok at se til.

Historien om begravelsespladsen, som går tilbage til 1693, fortæller Bent Lexner om i podcast og på video, så nye generationer forstår dens betydning.

Selv skal han begraves på Mosaisk Begravelsesplads på Vestre Kirkegård, hvor hans forældre og bedsteforældre, der indvandrede fra Polen og Ukraine, ligger.

Offentlig adresse

Bent Lexner var som andre jøder stærkt påvirket af angrebet mod synagogen i 2015, hvor Dan Uzan blev dræbt.

Men han har konsekvent fastholdt at lade sin privatadresse på Østerbro være offentlig.

Han vil ikke bukke under for frygten for angreb eller chikane mod jøder.

Powered by Labrador CMS