Stor gruppe vasker hænder helt forkert

Det er et problem, lyder det fra eksperterne bag studiet

Udgivet Opdateret

Kun hver tredje teenager vasker hænder korrekt. Det viser et globalt studie fra James Cook University.

Videnskab.dk skriver, at studiet er baseret på data fra 354.422 teenagere i alderen 13-17 år fra 92 lande, der har været en del af en skolebaseret helbredsundersøgelse fra WHO.

Det er Santosh Jatrana, professor ved James Cook University, der har ført an i undersøgelsen, og hun fortæller, at 30% af de adspurgte unge havde fokus på korrekt håndhygiejne.

– Trods beviser for, at håndvask med vand og sæbe på de rigtige tidspunkter er en de de mest effektive måder at undgå smittespredning af sygdomme er simpel håndhygiejne simpelthen ikke udbredt blandt de unge, siger doktor Jatrana i en pressemeddelelse.

Rene hænder er en god idé

Doktor Yaqoot Fatima, der er medforfatter på studiet, siger i pressemeddelelse, at håndhygiejne er blandt de tre ting, der ifølge WHO det er vigtigst at have styr på, i forhold til sundhed, og at det kun er blevet mere vigtigt med indtoget af covid-19-pandemien.

Santosh Jatrana siger, at det er særligt vigtigt at have fokus på unge menneskers håndhygiejne, fordi det er blandt de unge, at smitte med forskellige sygdomme ofte bliver spredt, uden at sygdommene rammer de unge særligt hårdt.

Forskerne har fundet ud af, at mobning på skolerne kan være medvirkende til dårlig håndhygiejne, mens et godt forhold til ens forældre kan være medvirkende til, at de unge bliver bedre til at vaske hænder.

Santosh Jatrana siger i pressemeddelelsen, at resultatet af undersøgelsen kan indikere, at de individuelle lande bør overveje at inddrage forholdet mellem forældre og deres børn, når man skal få flere mennesker til at vaske deres hænder korrekt.

Powered by Labrador CMS