Margrethe tvunget til afbud

Helbredsproblemer gør, at dronningen må blive hjemme

Udgivet Opdateret

Dronning Margrethe har meldt afbud til et arrangement lørdag. Her skulle hun have åbnet udstillingen "Jagten på danmarkshistorien" på Nationalmuseet i København.

Det fremgår af kongehusets hjemmeside.

Aflysningen skyldes rygproblemer.

Deltager ikke

- Dronningen deltager ikke som planlagt i arrangementet i morgen (lørdag, red.) på grund af problemer med ryggen, oplyser kongehusets kommunikationsafdeling.

Der sendes ingen anden kongelig i dronningens sted, når arrangementet afholdes lørdag klokken 10.30.

Dronningen har ingen formelle forpligtelser søndag, og der er ingen aflysninger i den kommende uge.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, dronningen har måttet melde afbud til et arrangement på grund af smerter i ryggen.

I 2016 meldte hun med få timers varsel afbud til et officielt arrangement på Københavns Universitet, hvor hun skulle have uddelt H.C. Ørsteds Medaljen. Det skyldtes ifølge Billed-Bladet, at hun havde fået hold i ryggen.

I 2013 var det slidgigt i ryggen, der førte til, at dronningen og prins Henrik aflyste et statsbesøg i Chile. Dengang vurderede hendes læger, at den lange flyvetur ville være for belastende for dronning Margrethe.

Det har ugebladet Se og Hør beskrevet.

Også i 2005 var en dårlig ryg årsagen til, at dronningen måtte aflyse et besøg på Silkeborg Museum, har TV2 Østjylland tidligere skrevet.

Dronning Margrethe kommer alligevel ikke til at åbne udstillingen 'Jagten på danmarkshistorien' på Nationalmuseet i København lørdag. (Arkivfoto).
Dronning Margrethe kommer alligevel ikke til at åbne udstillingen "Jagten på danmarkshistorien" på Nationalmuseet i København lørdag. (Arkivfoto).

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger – i alderen 7 til 20 år.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død. Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilde: Ritzau, Kongehuset.
Powered by Labrador CMS