Netlægen: Så farlig er hans sygdom

Eksminister Lars Christian Lilleholt lider af diabetes type-2 - og det er en lumsk sygdom

Eksminister Lars Christian Lilleholt er udskrevet fra hospitalet, men han er stadig sygemeldt.
Eksminister Lars Christian Lilleholt er udskrevet fra hospitalet, men han er stadig sygemeldt.

AF LÆGE ANNE-MARGRETHE HEDENGRAN

Eksminister Lars Christian Lilleholt har for nyligt udtalt sig til dagspressen, fordi han har fået amputeret en storetå på grund af komplikationer til diabetes type-2.

Diabetes type-2 har Lars Christian Lilleholt til fælles med omkring 5 procent af danskerne.

Sygdommen diabetes type-2 er en rigtig sniger, som man ofte først opdager, når man haft den i længere tid. Den skyldes problemer med sukkerstofskiftet.

Kører træt

Vores celler har brug for sukker som brændstof. Sukker kommer ind i vores blod fra det, vi spiser, og kroppen kan også selv danne det. 

Fra blodet skal sukkeret ind i de enkelte celler i kroppen, og til den proces har vi brug for insulin, som bliver produceret i bugspytkirtlen. 

Når man får diabetes type-2, bliver cellerne mindre følsomme for insulin, så der kommer mindre sukker ind i cellerne. 

I første omgang giver bugspytkirtlen sig bare til at lave mere insulin, men over tid kører den træt, og så begynder sukkermængden i blodet at stige.

Større risiko

Nogle er i større risiko for at få sygdommen end andre.

Den er arvelig, så man har større risiko, hvis nogen i den nære familie har den. Sygdommen er hyppigere hos folk, som stammer fra Asien og Afrika, og så spiller alder og køn ind, samt om man har visse andre sygdomme som for eksempel for højt blodtryk.

Vigtigst er det dog, at overvægt, mangel på fysisk aktivitet og rygning spiller en stor rolle. For det kan man selv gøre noget ved. Og lige det antages i øvrigt at være grunden til, at lidt færre kvinder end mænd, fordi kvinders livsstil generelt er sundere end mænds.

Kronisk sygdom

Sygdommen er kronisk. Man har den altså resten af livet, når man først har fået den.

Den kan behandles med medicin, som gør cellerne mere følsomme for insulin og med ændringer i kosten og mere motion. For nogle bliver det nødvendigt med insulin som ved diabetes type-1.

Tegn på sygdommen er mange, men ikke særligt specifikke. Træthed, utilpashed, tørst og rejsningsproblemer er nogle. Mavesmerter og føleforstyrrelser andre.

Alvorlige komplikationer

Det værste ved diabetes er risikoen for komplikationer, for mange af komplikationerne er ret så alvorlige. Syn, nyrer, fødder og hjerte-kar bliver ramt som det, man nok mærker mest.

Komplikationerne skyldes stort set alle, af man får åreforkalkning og nervebetændelse. Åreforkalkning gør, at der kommer mindre ilt ud til for eksempel fødderne og hjertet. Nervebetændelse ændrer følesansen, så man måske ikke opdager tryk fra dårlige sko. 

Får man først sår, heler de dårligere end normalt og kan blive betændte, og i værste fald kan det ende med amputation.

Jævnlige check

Hvis man får diabetes type-2 er det utroligt vigtigt at holde sit blodsukker så normalt som muligt, for kun sådan kan man måske undgå eller udskyde komplikationer.

Nyrer, syn og hjerte skal checkes jævnligt, og man skal reagere på selv små sår på fødder og ben.

Søg læge ved mistanke og få hjælp til vægttab, motion og rygestop – også selv om du ikke har sygdommen endnu. Det vil nemlig gøre risikoen for at få den mindre.

Læge Anne-Margrethe Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Læge Anne-Margrethe Hedengran er netlæge hos Newsbreak.dk. Her skriver hun om sundhed og sygdom.
Powered by Labrador CMS