Nej, din konto er ikke ved at blive ændret: Derfor skal du passe på denne e-mail

15. maj 2018 06:17 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

En ret solidt bygget svindelmail har nogle punkter, der gør, at du som forbruger kan afkode den - for den almindelige e-mailbruger kan det være svært at se.

På redaktionen modtager vi jævnligt svindelmails, og vi skriver faktisk også ganske ofte om dem, som den erfarne Newsbreak-læser vil vide. Det har ikke overraskende haft den sideeffekt, at vores journalister har et efterhånden veltrænet øje ud i at spotte, hvad der er fusk og hvad, der ikke er.

Nogle gange hænder det dog, at vi også bliver i tvivl, og så starter det store researcharbejde for – som oftest – at fastslå, at der også denne gang er tale om et usselt forsøg på at franarre dig oplysninger og i sidste ende nok penge. Det såkaldte phishing.

Således var tilfældet den 9. maj, da samtlige af redaktionens mailkonti modtog en mail fra helpdesk-medarbejderen Torbjörn. Torbjörn lod forstå, at vores webmail skulle opdateres, og vores konti skulle migreres til det nye Outlook Web App 2018.

Alligevel er der nogle ting, der virkede som om, det var lidt ved siden af, så ingen fra redaktionen valgte at tage Torbjörns ord for gode varer. I galleriet over artiklen kan du se eksempler på, hvordan du afkoder, at også denne mail er et tilfælde af svindel.

Djævelen i detaljerne

Som vi her på Newsbreak.dk tidligere har skrevet, er det tit store virksomheder som Apple og Postnord, der bliver udnyttet af svindlerne, så deres usle forsøg fremstår ganske tilforladelige og troværdige. Årsagen forsøgte vi at give forklaringen på med hjælp fra sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS. Resultatet kan du læse i artiklen Få forklaringen: Derfor skal du passe på mails fra “Skat”, “Apple” og “Postnord”

Denne gang er det ingenlunde tilfældet, og mailen fra Torbjörn er også formuleret på en måde, så den sagtens kunne stamme fra en teknikmedarbejder.

For eksempel passagen her, hvis formål ganske givet er at lokke alle til hurtigst muligt at klikke på det i mailen vedhæftede link: “Manglende overførsel af din konto inden for 48 timer vil medføre, at din konto midlertidigt suspenderes, hvilket forhindrer dig i at modtage / sende e-mails.

Men der ér nærmest med sikkerhed tale om en svindelmail. Se hvorfor i galleriet.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu