Netanyahu giver ultraortodokse kold skulder

14. marts 2013 14:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Netanyahu giver ultraortodokse kold skulder
Billede mangler

ISRAEL: For første i mange år er Israels regering ikke bundet op på et eller flere ultrareligiøse, jødiske partier.

 

Det står klart, efter Benjamin Netanyahu har fundet det fornødne flertal til at danne en koalitionsregering, som foruden hans konservative Likud-parti består af det nydannede, midtsøgende parti Yesh Atid, nationalreligiøse parti Mit Jødiske Hjem og liberale Hatnuah.

»Det mest bemærkelsesværdige i koalitionen er, at Shas og Det Forenede Torahparti, altså to store religiøse partier, er sendt ud på sidelinjen, og at et nyt, stort centrumparti er kommet til,« siger David Jano, der er cand.mag i Moderne Mellemøststudier fra Syddansk Universitet med speciale i israelsk politik.

Han betegner lederen af det nystiftede Yesh Atid-parti, 49-årige Yair Lapid, som en israelsk udgave af TV-værten Clement Kjersgaard.

»Lapid er ny i politik og har været talkshow-vært og journalist i mange år. Hans slogan har været »Hvor er pengene«, altså et spørgsmål adresseret de øvrige politikere, og meget passende ser Lapid ud til at blive Israels finansminister,« siger David Jano.

»Hans far, Tommy Lapid, havde et stort midterparti i 1990erne, og det er mere eller mindre hans fars parti, som er blevet revitaliseret og vendt tilbage,« forklarer den danske Israel-ekspert med henvisning til Shinui-partiet, der i dag lever en tilværelse i skyggerne.

Ved parlamentsvalget i januar endte Netanyahu både som vinder og taber. Hans valgalliance fik godt nok flest stemmer og skrabede 31 pladser ud af 120 pladser i Knesset sammen, men det skal ses i forhold til, at de to partier i alliancen inden valget tilsammen havde 42 mandater.

Styrtblødningen kostede dog ikke Netanyahu premierministerposten, og efter seks ugers forhandlinger lykkedes det altså at få Yesh Atid med 19 pladser i parlamentet med om bord, mens støtten fra Mit Jødiske Hjem og Hatnuah i alt giver koalitionen flertal med 68 pladser.

»Netanyahu kunne sagtens have taget de religiøse partier med igen, men jeg tror, han har lyttet både til den israelske befolkning og til verdenssamfundet. Der skal ske noget nyt,« siger David Jano, der især tænker på nødvendigheden af en økonomisk reformkurs.

Spørgsmål: Hvordan vil den nye koalition forholde sig til de palæstinensiske selvstyreområder?

»Det er ikke det emne, der ligger øverst i det nye regeringsgrundlag (i lyset af blandt andet økonomiske udfordringer, red.). Men det er vigtigt at sige, at Netanyahu støttes af lederen fra Hatnuah, Tzipi Livni, der som udenrigsminister var tæt på at opnå fred med palæstinenserne. Hun er personen, der kan levere en fredsaftale,« vurderer David Jano.

Dannelsen af den nye koalitionsregering kommer blot få dage før et officielt besøg af den amerikanske præsident, Barack Obama.

Torsdag eftermiddag var det endnu ikke klart, hvornår den nye regering indsættes.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu