Netfup stiger markant

5. marts 2013 16:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Netfup stiger markant
Billede mangler

Er du loren ved en side på nettet, er det med at kigge efter stavefejl, obskure handelsbetingelser og så tage den sunde fornuft med i ind i det digitale supermarked.

 

Nye tal fra sikkerhedsfirmaet DK Cert, der sorterer under Styrelsen for Forskning og Innovation, viser, at der i 2012 var 1.211 hændelser i Danmark, hvor danske servere blev brugt til at huse falske sider, der får folk til at tro, at de er inde på en side, de kender. Samlet set steg antallet af sikkerhedshændelser på nettet med 45 procent sidste år.

»Man skal selvfølgelig holde sig fra at springe på links i emails, hvor afsenderen er ukendt eller mistænkelig,« siger chef for DK Cert, Shehzad Ahmad.

E-handelsorganisationen Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) oplever hvert år tilfælde, hvor deres medlemmer ser spejlinger af deres egne sider lavet af fupmagere. Siderne er næsten ordret kopieret og tilbyder eksempelvis Canada Goose-jakker og andet modetøj for en slik.

»Ser man en jakke af et dyrt mærke til 750 kroner, skal man lige tænke sig om en ekstra gang. Sørg for at kigge efter stavefejl, undersøg om man kan bruge Dankort, og er man det mindste i tvivl, så lad være med at handle,« siger kommunikationschef i FDIH, Henrik Theil, der også oplever, at danskere ringer og fortæller, at de er utrygge ved køb, de har foretaget.

De kriminelle bag de falske sider forsøger enten at installere filer på ens computer, der aflurer koder og andre data, eller også bruger de kortinformationerne til at handle ind andre steder på nettet. Ifølge Henrik Theil er fem procent af siderne så godt lavet, at det næsten er umuligt at se forskel.

En god idé, hvis man vil handle sikkert på nettet, kan også være et klikke på e-mærket. Hvis et klik ikke bringer én videre til en officiel side, kan der meget vel være tale om et kopieret mærke.

E-mærket forsøger at fortælle, hvilke netsider der kan handles sikkert ind på. Organisationen bag mærket ser ofte tilfælde, hvor der lokkes med tilbud, der ikke findes i virkeligheden. Specielt på sider, der lokker med billigt sportsudstyr, skal danskerne fare med lempe.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu