Ni ud 10 slagtesvin smittet med resistent bakterie

23. januar 2013 10:19 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ni ud 10 slagtesvin smittet med resistent bakterie
Billede mangler

Der er sket en fordobling i antallet af slagtesvin smittet med resistent bakterie på bare et år, viser nye tal. Nu skal Fødevarestyrelsen undersøge, hvor udbredt smitten er i de danske svinestale, lyder det fra fødevareministeren.

 

Det svarer til en fordobling i forhold til sidste år, og nu skal en ekstra undersøgelse af svinebesætningerne i de danske stalde vise, om der også er sket en stigning hos svineproducenterne, lyder det fra fødevareminister Mette Gjerskov (S).

– Meget tyder på, at mange svin bliver smittet på slagteriet eller på vej til slagteriet, men vi bliver nødt til at være sikre i vores sag, og derfor sætter jeg den her undersøgelse af de danske stalde i gang, siger Mette Gjerskov.

De danske og europæiske myndigheder overvåger allerede bakterien nøje, og der er endnu ikke noget, der tyder på, at smitten kan blive overført til mennesker, der spiser svinekød, selv om det godt kan være tilfældet ved jævnlig kontakt mellem dyr og mennesker. Det helt store problem ved udbredelsen af bakterien er resistens. Det har således vist sig, at det kan være vanskeligt at behandle de smittede dyr, da bakterien er resistent overfor flere typer antibiotika.

– Det er et problem, vi tager meget seriøst. Resistente bakterier er en trussel mod menneskers sundhed, og sundhedsministeren og jeg har derfor iværksat en lang række initiativer for at komme problemet til livs, siger Mette Gjerskov, der sammen med sundhedsminister Astrid Krag (SF) har nedsat en aktionsgruppe, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan man kan stoppe smitten af svin.

Et flertal i Folketinget har i forbindelse med den nye politiske aftale om veterinærområdet for de næste fire år desuden besluttet at sætte fokus på en ansvarlig anvendelse af antibiotika for at bekæmpe udviklingen af resistens, herunder en indsats mod såkaldt flokmedicinering, hvor alle dyr i en besætning rutinemæssigt får antibiotika, selvom det ikke er dem alle, der er syge.

De seneste tal, der vedrører omfanget af smitten i de danske svinestalde er fra 2010-2011 og viste, at 16 procent af svinebesætningerne var smittet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu