Nobelpris-nomineret dræbt i tragisk bilulykke

23. juli 2012 10:04 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Nobelpris-nomineret dræbt i tragisk bilulykke
Billede mangler

Den cubanske systemkritiker Oswaldo Paya, som to gange har været nomineret til Nobelprisen, har søndag mistet livet i en trafikulykke i det østlige Cuba.
Oswaldo Paya blev kendt i 2002 med det såkaldte Varela-projekt – opkaldt efter den cubanske præst og frihedshelt, Felix Varela.
Med projektet kæmpede han i Cuba for demokratiske reformer som ytrings- og forsamlingsfrihed, løsladelse af alle politiske fanger og ret til at eje en virksomhed.
Paya forlangte en folkeafstemning om demokratiske rettigheder på Cuba og stod i spidsen for en underskriftsindsamling, som over 30.000 cubanere bakkede op om.
Senere i 2012 blev han af EU-Parlamentet tildelt Sakharov-prisen – en pris, som tidligere er givet til personer som Nelson Mandela og Kofi Annan, tidligere generalsekretær for FN.
Oswaldo Paya har også modtaget andre internationale priser, ligesom han to gange har været nomineret til Nobels fredspris.
– Det er tragisk for familien og for bevægelsen for menneskerettigheder og demokrati på Cuba, siger Elizardo Sánchez, leder af den cubanske menneskerettighedskommission, om dødsfaldet.
Selv om Varela-projektet blev nedstemt af landets parlament, fortsatte Oswaldo Paya sit arbejde for ændring og dialog mellem regeringen og oppositionen.
Paya var troende katolik og blev i 1960’erne sendt i arbejdslejr på grund af sin tro. Han gav dog ikke efter for presset fra regimet. Han opbyggede den første vigtige oppositionsbevægelse efter revolutionen i 1959.
Paya har været beskyldt for at være støttet af og i lommen på USA, men systemkritikeren har sagt, at han ikke har modtaget støtte fra nogen uden for Cuba.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu