ANNONCE

Nogle fødevarer dur det bare ikke at proppe i fryseren

14. maj 2018 16:10 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Rent bakterielt er det ligegyldigt, om du fryser din mad ved -10 eller -18 grader, men ikke kvalitetsmæssigt. Nogle madvarer bør du så slet ikke fryse.

Langt de fleste madvarer er naturligvis bedst, når de er ferske og friske – ligegyldigt om det så er grøntsager eller kød, fisk eller fjerkræ. Men en solid løsning på manglende appetit og/eller forhindring af madspild har altid været fryseren.

Siden den blev opfundet og indført som almindelig i husholdningen har danskere mast madvarer i hobetal ind bag låger og ned i skuffer med isnende kulde. Der findes både ispinde, wokmix, nakkekoteletter og alverdens andre ting i sådan en fætter.

Fryseren er et ret genialt redskab, fordi den kan forlænge madvarernes levetid. Det skyldes, at der allerede ved frysepunktet sker et stort set fuldkomment stop for bakterie- og svampeudvikling i maden. På den baggrund har Illustreret Videnskab forsøgt at give svar på, hvorfor egentlig indfryse mad ved de anbefalede -18 grader.

Kvalitetsspørgsmål

Årsagen skal findes i kvaliteten – for selv om mad opbevares i en fryser, så bliver den stadig nedbrudt, skriver Illustreret Videnskab.

Kemiske reaktioner fortsætter med at forløbe helt ned til det absolutte nulpunkt på -273 °C, og derfor vil maden støt og roligt blive nedbrudt, næsten uanset hvor koldt den opbevares“, skriver mediet.

De generelle retningslinjer lyder, at de fleste fødevarer – afhængig af gruppe, fedme og andre faktorer – holder kvaliteten i  tre til 12 måneder i en helt almindelig hjemme-fryser. Fede madvarer er særligt udsatte for kvalitetsforringelse.

I galleriet over artiklen kan du se en række madvarer, der ikke har godt af et blive frosset ned.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu