Nordkorea kan være tættere på atommissiler

12. februar 2013 13:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nordkorea kan være tættere på atommissiler
Billede mangler

NORDKOREA: Den underjordiske sprængning, som Nordkorea foretog natten til tirsdag dansk tid, kan være et varsel om, at Nordkorea rent fysisk kan tilkoble deres bomber til atommissiler. Det vurderer Poul Ølgaard, konsulent ved Nutech Risø, og professor emeritus ved DTU i reaktorfysik og atomkraftteknik.

 

»En underjordisk sprængning er ikke farlig. Men det borehul, der skal laves i den forbindelse, er så småt, at jeg vil formode, at Nordkorea kan koble sprænghovedet til missiler,« siger han.

Flere militæreksperter peger netop på, at det interessante i forhold til prøvesprængningen er, om den kan knyttes til eventuelle missiler, der kan affyres mod Nordkoreas fjender.

Ifølge Poul Ølgaard er borehullets størrelse afgørende, fordi det fortæller noget om, hvor stor den bombe, der er blevet bragt til sprængning, rent faktisk er. Jo mindre den er – des større sandsynlighed er der for, at den kan kobles til et missil.

Ifølge Poul Ølgaard foregår selve testsprængningen ved, at der graves et hul i jorden, hvor bomben placeres, derefter dækkes hullet til, hvorefter sprængningen foretages. Nede i jorden er der en række instrumenter, der måler kraften, og om bomben opfører sig som den »skal«. Der kan også foretages målinger uden for »hullet«, men det minimerer udbyttet af testen, forklarer Poul Ølgaard.

Tilbage i tiden har atommagter testet atomvåben ved overjordiske sprængninger, primært fordi metoden var billigere. Ifølge Poul Ølgaard gav metoden så store omkostninger med sig i form af skader på miljø og mennesker, at metoden er blevet udfaset.

De underjordiske sprængninger giver rystelser, der svarer til et jordskælv. I Nordkoreas tilfælde svarede det til mellem 4,9 og 5,1 på Richterskalaen. Ud over at de store rystelser kan skade eksempelvis rørledninger, er der ingen fare forbundet med manøvren.

»Forudsætter vi, at der bliver taget de nødvendige foranstaltninger, er der ingen risiko, men det kan være svært at vide præcist,« siger han.

Han forklarer samtidigt, at eksplosionens størrelse på 6-7 kiloton knap svarer til en »halv Hiroshima«. En reference til den atombombe, der blev smidt over den japanske by af samme navn i 1945.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu