Nordkorea skal slæbes for domstol

10. marts 2013 12:54 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nordkorea skal slæbes for domstol
Billede mangler

NORDKOREA: Bestræbelser for at få nedsat en kommission, der skal bane vejen for, at Nordkorea kan stilles for Den Internationale Straffedomstol, er i fuld gang i FNs Menneskerettighedskomité i Geneve.

 

Ifølge Reuters arbejder EU sammen med Japan, støttet af USA, på, at få etableret en kommission, som i løbet af et år skal kortlægge Nordkoreas udbredte og brutale undertrykkelser af menneskerettighederne.

Reuters skriver, at der allerede cirkulerer et udkast til en resolution i FNs Menneskerettighedskomite i Geneve, der foreslår, at der nedsættes en særlig to-mandskommision, som blandt andet får til opgave at undersøge Nordkoreas netværk af fangelejre.

Det ventes, at resolutionen kommer til afstemning i menneskerettighedskomitéen i slutningen af marts, sandsynligvis den 22., og at hverken Rusland eller Kina kan lægge hindringer i vejen al den stund, at de ikke er medmemmer af komitéen.

Nordkorea, der flere gange gennem de seneste 10 år er blevet voldsomt kritiseret for menneskerettighedsovertrædelser, har kategorisk afvist alle beskyldninger, men har samtidig pure afvist lukke internationale observatører ind.

Samtidig har det største internationale fokus været rettet mod det nordkoreanske atom- og missilprogram, mens regimets undertrykkelse af alle former for menneskerettigheder har været skubbet i baggrunden. Samtidig har der ifølge menneskerettighedseksperter hersket en frygt for, at alt for kraftig kritik på menneskerettighedsområdet ville få nordkoreanerne til at blive endnu mere umedgørlige i de internationale forhandlinger om atomvåbenprogrammet.

»At sætte lys på Nordkoreas brutalitet mod sin egen befolkning har ikke været prioriteret i den amerikanske politik, sagde den tidligere topdiplomat Robert Joseph, under en høring forleden dag i det amerikanske senat, hvor han også gav udtryk for, at menneskerettighederne i Nordkorea »er blevet puttet i en særlig æske« for at fremme de diplomatiske bestræbelser.

Men med Nordkoreas seneste atomprøvesprængning og test af interkontinentale raketter, ser tålmodigheden måske ud til at være brugt op.

»Nordkorea er et land, hvor diplomati ikke har fungeret i atomspørgsmålet, og det har helt og aldeles fejlet på menneskerettighedsspørgsmålet i årtier og årtier,« siger John Sifton, fra organisationen Human Rights Watchs asiatiske afdeling, til Reuters.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu