Nordkorea vil skrotte våbenhvile

5. marts 2013 14:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nordkorea vil skrotte våbenhvile
Billede mangler

NORDKOREA: Nordkorea vil opsige den våbenhvileaftale, der i praksis, men ikke formelt, afsluttede Koreakrigen i juli 1953, hvis USA og Sydkorea fortsætter en igangværende to måneders fælles militærøvelse, som blandt andet omfatter et større antal krigsskibe.

 

Reuters skriver, at truslen fremsættes via nyhedsbureauet KCNA af en talsmand for hærens ledelse, og erklæringen hæver endnu engang niveauet for Nordkoreas retoriske krigsbuldren.

Våbenhvilen afsluttede tre års krig og betød, at Den Koreanske Halvø blev delt mellem det kommunistiske Nordkorea, dengang støttet af Sovjetunionen og Kina, og Sydkorea, støttet USA og dets allierede.

Mellem de to lande blev der etableret en demilitariseret zone, hvor der til stadighed har hersket en spændt stemning.

Formelt er de to Koreaer stadig i krig, og Nordkorea har tidligere truet med at opsige våbenhvilen, når det har følt sig presset.

Senest var i 2003, hvor anledningen var nordkoreanske beskyldninger mod USA om, at amerikanerne forberedte en forøgelse af sine militærstyrker i Sydkorea og pønsede på en flådeblokade mod Nordkorea.

Den nordkoreanske trussel kommer samtidig med, at FNs Sikkerhedsråd tirsdag skal behandle en resolution fra USA og Kina, der med Ruslands accept vil stramme sanktionerne overfor Nordkorea som straf for atomprøvesprængningen i februar og affyringen af en nyudviklet interkontinental raket, der kan nå USA.

Prøvesprængningen udløste fordømmelse fra hele verden og blev af den amerikanske præsident, Barack Obama, betegnet som en »stærkt provokerende handling«. Selv fra Kina, der ellers står på venskabelig fod med Nordkoreas ledelse, lød der kritik.

Resolutionen fremsættes senere tirsdag i Sikkerhedsrådet, hvor Rusland i øjeblikket har formandssædet, men indholdet af resolutionen er endnu ikke kendt.

De sanktioner, som allerede er i kraft overfor Kina på grund af tidligere prøvesprængninger og missiltest, rammer såvel enkeltpersoner som regeringsorganer og sætter restriktioner for landets økonomiske aktivitet og handel.

Styret i Pyongyang, den nordkoreanske hovedstad, svarede dengang på kritikken ved at betegne atomprøvesprængningen som »selvforsvar« og har siden optrappet sin propaganda på styrets officielle hjemmeside Uriminzokkiri.

Her vises en video med opsendelsen af Nordkoreas senest udviklede interkontinentale raket, som suppleres af en animeret sekvens, hvor en amerikansk storby angribes og står i brand.

For nylig blev videoen fulgt op af en krigerisk erklæring på hjemmesiden, hvor USA direkte blev truet med udslettelse, efter at teksten havde henvist til, at det amerikanske fastland nu er indenfor Nordkoreas raketters rækkevidde.

Ifølge erklæringen vil det nordkoreanske folk og militær »slette USA fra jordens overflade«, hvis USA fortsætter med at »forsøge at kvæle Nordkorea med sin fjendtlige politik«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu