Nordkoreanerne på gaden ser USA som fjenden

12. februar 2013 14:12 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nordkoreanerne på gaden ser USA som fjenden
Billede mangler

NORDKOREA: Den menige nordkoreaner gør sig ikke særligt mange tanker omkring udenrigspolitik, men historierne om omverdenen fra regimets aviser, TV-kanaler og radiostationer bider sig fast, lyder det fra Geir Helgesen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asien Studier under Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

 

»Nordkoreanerne, der ikke tilhører eliten, ser ikke omverdenens reaktioner på en prøvesprængning, men oplever derimod regimets reaktion, der fremstiller testen som en sejr,« siger han.

Ifølge forskeren er det særligt den amerikanske fremfærd i Irak og Afghanistan, som regimet bruger til at fortælle, hvor »farlig« USA er.

»USAs invasioner bliver brugt til at sige, at Nordkorea står for skud næste gang, og at det derfor er nødvendigt at have atomvåben, der kan forsvare landet,« siger Geir Helgesen, der vurderer, at testen ses som »en sejr«.

Samtidig fremhæver regimets kommunikationskanaler dobbeltmoralen i, at nationer som Israel, Indien og Pakistan kan have atomvåben, når Nordkorea ikke kan.

»Den dobbeltmoral, der fremstilles, skal vise folket, at USA ikke er til at stole på, og at det er nødvendigt at kunne forsvare sig,« forklarer Geir Helgesen.

Det nordkoreanske folk har dog mange andre ting at se til. Ifølge forskeren mangler befolkningen mange forskellige fornødenheder som lys, vand, varme og til tider mad. Men situationen er dog bedre, end den har været.

»Nordkorea var i en meget slem hungersnød i forbindelse med, at sovjetrepublikkerne faldt sammen, og støtten forsvandt. Situationen er bedre nu, men det er bestemt ikke noget liv i overflod af fornødenheder,« siger Geir Helgesen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu