Nordmænd fængslet for narkosmugling efter dramatisk politiaktion

7. januar 2013 19:05 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Nordmænd fængslet for narkosmugling efter dramatisk politiaktion
Billede mangler

Politiet får fire uger til at bygge en sag op mod de to formodede gerningsmænd, der angiveligt ville smugle 250 kilo hash fra Danmark til Norge. 
 Af: Signe Damgaard og Søren Ploug Lilmoes, Berlingske Nyhedsbureau
 
To af de tre formodede norske narkosmuglere, der røg i politiets kløer efter søndagens skudepisode i Aalbæk Havn mellem Frederikshavn og Skagen, er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Det skete ved et grundlovsforhør i Hjørring mandag eftermiddag, hvor den 36-årige mistænkte var til stede, mens den 27-årige blev varetægtsfængslet in absentia, fordi han fortsat er indlagt efter at være blevet ramt af politiskud i brystet.
 
Den 36-årige erkender sig ifølge bt.dk delvist skyldig i sigtelsen. Han indrømmer at have besiddet og forsøgt at smugle 45 kilo hash, men ikke de omkring 250 kilo, som politiet har beslaglagt.
 
Ved samme dramatiske episode søndag skød en 49-årig mistænkt mod ordensmagten, som svarede igen og dræbte ham, da man blandt andet ramte ham i hovedet.
 
– Der blev skudt tilbage fra mindst to tjenestepistoler, og han blev ramt fire gange i brystet og hovedet, og han afgik ved døden, sagde Kirsten Dyrman, direktør for Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), på et pressemøde på Aalborg Politigård, hvor DUP og politiet mandag formiddag orienterede om sagen.
 
Sagen begyndte allerede i efteråret, da norsk politi ifølge det norske medie VG kontaktede sine danske kolleger med tip om smuglernes hemmelige rute, som skulle bringe hash til Oslo. De skulle fra Aalbæk til den norske by Arendal med speedbåd, før det skulle fragtes videre til Oslos narkotikamarked.
 
Derfor var det lokale politi i Nordjylland på plads søndag aften på havnen i Aalbæk sammen med Politiets Efterretningstjenestes særlige aktionsstyrke og frømandskorpset.
 
– Vi havde bedt om bistand fra aktionsstyrken, fordi det var en kompliceret aktion – ikke fordi vi vidste, at det kunne blive farligt. Vi havde ingen forventning om, at det ville komme til en skudveksling, sagde chefpolitiinspektør Claus Hilborg fra Nordjyllands Politi på mandag formiddags pressemøde.
 
Ifølge politiet kom den 49-årige – som er tidligere straffet – sejlende i en speedbåd, og da de to andre nordmænd, der nu er anholdt, var i gang med at overdrage omkring 250 kilo hash, skred politiet ind.
 
De to formodede gerningsmænd på land hoppede op i båden, og da politiet satte efter dem, affyrede smuglerne skud. Det sårede en betjent fra PETs aktionsstyrke, og politiet besvarede skuddene og dræbte derved den 49-årige.
 
Grundlovsforhøret forløb bag lukkede døre, fordi der ifølge Nordjyllands Politi kan være flere gerningsmænd på fri fod i sagen. Af hensyn til efterforskningen må offentligheden derfor ikke få adgang til yderligere detaljer, men sigtelsen afslører, at de to ifølge politiet ikke er ansvarlige for skyderiet. Ifølge TV2 News mener politiet, at det blot var den 49-årige afdøde, der affyrede skuddene.
 
DUP er gået ind i sagen omkring skudepisoden, fordi politiet har affyret skud og dræbt en mistænkt, og derfor er der nu to sideløbende sager, smuglersagen og skudvekslingen.
 
– Vi skal afhøre en lang række personer med henblik på at afklare, hvad der præcist skete, sagde Kirsten Dyrman fra DUP mandag.
 
Oven på episoden roser justitsminister Morten Bødskov (S) politiet for at gøre et godt stykke arbejde.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu