Nordsjællandsk by vil være CO2-neutral om fem år

19. februar 2013 07:20 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nordsjællandsk by vil være CO2-neutral om fem år
Billede mangler

Når kalenderen viser 2018, skal der udelukkende strømme grøn el og varme ud til borgerne i Hillerød, hvis det står til byens forsyningsselskab.

 

Lykkes den målsætning, vil Hillerød Forsyning være 17 år foran målet i regeringsgrundlaget, skriver Frederiksborg Amts Avis.

»Vi er meget ambitiøse. Jeg har ikke set andre steder i Danmark, der har tænkt de her tanker. Og vi er langt fremme, vi er i implementeringsfasen. Vi startede med at undersøge mulighederne for to år siden,« forklarer Alaa Barky, der er direktør i Hillerød Forsyning til avisen.

Hillerød-borgerne kan fremover regne med at kunne lune sig ved varme fra geotermi og flis. I dag bliver mange hjem i byen varmet op med energi fra Hillerød Kraftvarmeværk, men det er en dyr løsning.

Håbet er derfor også, at omlægningen til grøn energi vil kunne mærkes på pengepungen, lyder det fra Alaa Barky. Han regner med, at der venter en besparelse på 3,5-4 milliarder kroner over 30 år, hvis varmen fremover skal komme fra geotermi og flis.

Ifølge Frederiksborg Amts Avis kan borgerne i Hillerød forvente en besparelse på 1.500 kroner pr. husstand om måneden, når byens el- og varmeforsyning er blevet CO2-neutral. Og netop derfor er der bred politisk opbakning til projektet blandt de lokale politikere, fortæller Tue Tortzen, der er medlem af byrådet for Fælleslisten, formand for Miljø- og Teknikudvalget samt bestyrelsesmedlem i Hillerød Forsyning.

»Det er økonomisk meget favorabelt. Der er ingen tvivl om, at det er med til at finde enighed,« siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Regeringen har et mål om, at Danmarks energibehov skal dækkes af vedvarende energi i 2035.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu