Norge beskytter afghanske tolke – Danmark afviser

2. marts 2013 05:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Norge beskytter afghanske tolke - Danmark afviser
Billede mangler

Modsat Danmark anerkender Norge, at afghanske tolke, som har hjulpet de internationale styrker i Afghanistan, risikerer livet, når den sidste ISAF-soldat trækkes ud af landet i 2014, skriver Berlingske.

 

Derfor har 21 afghanere – primært tolke – nu fået tildelt asyl i Norge efter at have ansøgt, meddeler det norske justitsministerium. – Efter grundige vurderinger er departementet kommet frem til, at 21 af ansøgerne opfylder kriterierne som flygtninge, siger statssekretær Pål K. Lønseth fra ministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriet understreger, at tolkene har været særligt vigtige for den norske indsats i Afghanistan og for soldaternes mulighed for at gå i dialog med lokalbefolkningen.

»Jeg vil understrege vores særlige ansvar over for dem, som har arbejdet for norske styrker i Afghanistan, men det er altså ikke alle, som har et beskyttelsesbehov,« siger statssekretæren.

Tidligere i februar afviste den danske forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), at give asyl til de afghanske tolke, der har arbejdet for danskerne.

»Vi har ikke planer om at tilbyde tolkene asyl i Danmark,« sagde han til Berlingske.

Han begrundede blandt andet beslutningen med, at tolkene er rekrutteret fra andre dele af landet end Helmand-provinsen, hvor danskerne gør tjeneste. Dermed er risikoen for hævnangreb ifølge ministeren ikke stor.

Ifølge en rapport om Afghanistan udarbejdet af Udlændingestyrelsen er afghanere, der arbejder for den internationale styrke ellers i særlig grad truet af hævnangreb fra Taleban-militsen.

Dertil kommer en alarmerende rapport, som FNs mission i Afghanistan (UNAMA), offentliggjorde så sent som i forrige uge. Rapporten viser, at truslen mod netop afghanere, der arbejder for regeringen eller på anden måde støtter fredsprocessen og koalitionsstyrkerne i landet, er vokset markant over det seneste år.

UNAMA har registreret 1.077 målrettede drabsforsøg, hvor af 698 har kostet liv, mod disse civile afghanere. Det er en stigning på 108 procent siden 2011.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty opfordrer i en pressemeddelelse forsvarsministeren til at genoverveje om de afghanske tolke ikke har behov for beskyttelse.

»Tolkene har været med de danske styrker i felten hver dag, og der er ingen tvivl om, at vi efterlader dem i en meget udsat position, når vi trækker de danske styrker hjem. Derfor opfordrer vi regeringen til nøje at overveje, om de enkelte tolke og deres familier skal tilbydes beskyttelse i Danmark«, siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnestys danske afdeling.

Flere gange tidligere har Amnesty opfordret Nick Hækkerup til at behandle hver enkelt tolks sag individuelt. Sådan er det for eksempel sket i Norge.

Her havde i alt havde 106 afghanere, som tidligere havde arbejdet for norsk militær, søgt om opholdstilladelse. Foruden tolke talte gruppen også bygge- og vedligeholdningsarbejdere og ansatte, der havde udført andet forefaldende arbejde for de norske styrker i Afghanistan.

De 21 afghanere, som har fået asyl, bliver snarest muligt bosat i Norge sammen med deres nærmeste familiemedlemmer.

Enhedslisten har beskrevet de danske tolkes situation som »dybt alarmerende«, mens SF har givet udtryk for, at partiet har fuld tillid til Forsvarsministeriets vurdering af, de tolkene ikke er i fare.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu