ANNONCE

Statsminister brød coronalovgivning

19. marts 2021 15:10 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Politiefterforskning skal vise, hvad der rent faktisk skete, da Solbergs familie samlede over ti personer

Statsminister brød coronalovgivning
Norges statsminister Erna Solberg og statsminister Mette Frederiksen Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Norsk politi har besluttet at indlede en efterforskning af statsminister Erna Solbergs mulige brud på landets coronaregler og -anbefalinger.

Efterforskningen skal klargøre, hvad der rent faktisk skete ved et kritiseret forløb, og hvordan dette muligvis kan udgøre et brud på lokale og nationale forskrifter. Det skriver politiet i en pressemeddelelse fredag i Syd-Øst politidistriktet.

Det gælder statsministerens 60-års fødselsdag i Geilo i vinterferien. Sagen gælder beskyldninger om, at Solberg og hendes familie ikke overholdt de gældende virusrestriktioner i forbindelse med et sportsarrangement i Geilo.

Holdte store middage

To aftener i træk skal familien have samlet flere end ti personer til fælles middag, rapporterer mediet NRK.

Den ene gang skete det i en lejet lejlighed, hvilket formentlig er omfattet af en anbefaling om ikke at samles mere end ti. Den anden gang foregik middagen på en restaurant, hvor der gælder egentlige restriktioner og dermed også kan være bødestraf.

– Jeg tænker, at vi alle – både restauranten og vi – vil få en vurdering af, hvorvidt dette bliver defineret som et arrangement, når tre familier er ude at spise, men er mere end ti.

– Det er op til politiet og juristerne at vurdere, og i så fald må vi betale bøden. Det er ikke en undskyldning for, at vi begik den fejl. Jeg burde have vidst bedre, siger statsministeren til NTB.

Sagen blev afsløret af NRK. Den handler både om, at Solberg-familien mødtes 14 personer i en lejet leilighed for at spise sushi, men også om, at de var 13 stykker ude på restaurant en anden aften. Statsministeren var kun med ved middagen i lejligheden, ikke på restauranten.

Indrømmer delvist

Statsministeren siger, at familien bookede tre borde på en restaurant, som var åben for alle med mundbind.

– Jeg, som hver dag står og beretter om smittebeskyttelse og restriktioner for den norske befolkning, burde have kendt reglerne bedre, siger Solberg selv om sagen og tilføjer:

– Men sandheden er, at jeg ikke kontrollerede reglerne tilstrækkeligt grundigt, og jeg havde ikke en klar fornemmelse af, at når en familie går ud sammen og er en gruppe på over ti, så er der tale om et arrangement, siger hun.

Statsministerens familie lejede en leilighed sammen med familien til den ene af Erna Solbergs søstre. Solbergs anden søster lejede en anden leilighed i samme lejlighedskompleks.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad siger til mediet VG, at han ikke kender alle detaljerne. Men ifølge Nakstad tyder meget på, at statsministeren selv ikke har brudt en forskrift, men en anbefaling.

Fakta

Hold virusset væk

Sådan undgår du at blive smittet med coronavirus Covid-19:

– Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.

– Brug mundbind

– Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.

– Begræns den fysiske kontakt, og undgå håndtryk, kindkys og kram.

– Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

– Hvis du er ældre eller kronisk syg, så hold afstand, og bed andre tage hensyn.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

En 3. bølge af coronavirus ruller i disse dage hastigt ind over Norge.

Man har flere dage i træk registreret smittetal over 1000.

648 er døde med coronavirus i Norge, siden epidemien brød ud.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu