Nørrebro mindes Ungdomshuset

1. marts 2012 18:04 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Nørrebro mindes Ungdomshuset
Billede mangler

For fem år siden var der bål og brand. I dag er der bare en tom og gruset grund på adressen Jagtvej 69, hvor Ungdomshuset engang stod.
Og Ungdomshuset burde sådan set have stået der endnu, hvis man spørger både beboere på Nørrebro og de hundredevis af demonstranter, der mødes i dag klokken 17.
Grunden på Jagtvej 69 er stadig tom, selvom det i dag er fem år siden, at Ungdomshuset blev ryddet.
På Nørrebro er travle forbipasserende stadig kede af, at huset skulle rives ned. Men det er egentlig ikke fordi, de savner det i dag, men fordi der burde være plads til alle.
“Et eller andet sted synes jeg, at det er trist, der ikke kunne være plads til dem her. Principielt er det trist, at der ikke er plads til alle,” siger Helle Rasmussen til Newspaq.
Hun bor på en sidegade til Jagtvej, og hun har oplevet Ungdomshusets nedlæggelse på nært hold.
“Men som sådan savner jeg ikke Ungdomshuset. Når man kom sent hjem om aftenen, og der var gang i gaden her, så var det ikke altid sjovt med smadrede flasker rundt omkring og sådan,” fortæller hun.
Hun var selv på arbejde, da demonstrationer eskalerede, og hendes mand pludselig stod fanget mellem demonstranter på den ene side og politi på den anden.
“Min mand var lige kommet fra Syrien, så han ringede til mig på arbejde og sagde, hvad Søren sker der her? Jeg blev urolig, ja, men han kom godt hjem,” siger Helle Rasmussen.
Hvert år, siden Ungdomshuset blev ryddet, har der været en demonstration første marts.
I aften vil der komme mellem 500 og 600 unge på gaden. Det vurderer en kilde i miljøet over for politiken.dk.
Demonstrationen er blevet meldt til Politiet, der ikke vil oplyse, hvor talstærkt de møder op.
Men netop politiet spillede også en central rolle for fem år siden.
Bauke Van Weringh bor også på Nørrebro, og han husker tydeligt, da Ungdomshuset blev ryddet.
“Det var meget uhyggeligt for folk, der boede her. Jeg kan huske, at politiet var over det hele. De havde parkeret deres salatfade i vores indkørsel, og de gloede bare på os. Det var ubehageligt,” husker han.
Bauke Van Weringh sammenligner Ungdomshusets rydning for fem år siden med krig.
“Jeg har været meget i udlandet, hvor folk har været i krig. Og på et tidspunkt fik man fornemmelsen af, at man kom hjem her på Nørrebro, hvor der også var krig,” forklarer han.
Newspaq har snakket med fire østerbroere, og én ting er de alle enige om.
Hele episoden om Ungdomshuset var sørgelig.
“Jeg synes først og fremmest, at alle har lavet nogle fejl i den her sag. Både kommunen, brugerne selv og politiet,” siger Rune Diament.
Demonstrationen i aften starter klokken 17 ved Ungdomshuset på Dortheavej og slutter ved Folkets Park på Nørrebro omkring klokken 20.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu