Norsk journalist måber over Breiviks ofre

16. maj 2012 14:44 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Norsk journalist måber over Breiviks ofre
Billede mangler

Det har været meget intenst at lytte til vidneforklaringerne i sagen mod Anders Breivik.
Den norske journalist Lise Marit Kalstad har dækket Breivik-sagen fra den første dag, og hun er imponeret over, hvordan vidnerne fra Utøya har forholdt sig til at gense og vidne mod Breivik.
“De er fysisk mærkede, de har ar, de har stadig mærker efter skudskaderne. Det er imponerende, at de tager det så tæt ind til livet, når de skal fortælle det igen,” siger hun til Newspaq på en telefon fra Oslo.
Og selv om de kommer med løftet hoved og klar stemme, finder følelserne som regel vej, når historien breder sig ud.
“Når de kommer og bliver ført ind i salen, er de spændte. De smiler endda til dommerne. Men det skifter, når de begynder at fortælle, og de kommer mere ind i historien. Så bliver de mere emotionelle, og så kommer følelserne frem. Det mærker vi også,” fortæller Lise Marit Kalstad.
De fleste af de overlevende er ganske unge; nogle af dem helt ned til 14 år gamle. De kæmper stadig hårdt, for at ryste de grufulde scener fra Utøya af sig. Men nogle af dem udviser et overskud, der får den norske journalist til at tænke, at de allerede er kommet videre.
“Det er meget vanskeligt at forstå, hvordan de har klaret at komme gennem det hele. Hvordan klarer man at tænke på det?” spørger Lise Marit Kalstad retorisk.
Hele sagen præger stemningen i Norge meget, omend interessen for at følge med i alle detaljerne ikke er helt intakt.
“Jeg tror måske, at interessen er lidt mindre nu end i starten. Det er ikke længere topnyheden på tv hver aften,” siger den norske journalist til Newspaq.
Det mest dramatiske udfald indtil videre har været en pårørende, der kastede en sko efter Breivik. Ifølge Lise Marit Kalstad har det været med til at lette stemningen i den trykkede retssal.
I går satte en mand ild til sig selv og forsøgte at trænge ind i Olso ting-rett, hvor sagen foregår. Han blev dog stoppet og politiet, der efterfølgende har udtalt, at episoden ikke havde forbindelse til sagen mod Breivik.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu