Norsk tv vrager svensk doping-dokumentar

28. februar 2013 20:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Norsk tv vrager svensk doping-dokumentar
Billede mangler

Det vakte stor opmærksomhed i ikke mindst Norge, da det anerkendte svenske dokumentarprogram “Uppdrag Granskning” onsdag aften satte et stort spørgsmålstegn ved de blodværdier, som en række af de mest succesrige langrendsløbere – blandt andre Bjørn Dæhlie – havde under de store mesterskaber i 1990erne.

Men Bjørn Dæhlie slipper ligesom de to andre anklagede, Marit Mikkelsplass og Erling Jevne, for at skulle se programmet på norsk tv.

– Vi har haft et møde, og vi sender ikke programmet, siger NRKs programdirektør, Per Arne Kalbakk, til Dagbladet og tilføjer:

– Hovedårsagen er, at vi synes, at oplysningerne fra VM i 1995 (i Thunder Bay, red.) ikke er tilstrækkelig dokumenterede.

Torsdag har det internationale skiforbund, FIS, bekræftet, at der kun blev udført blodtests i tre af langrend-verdensmesterskabets konkurrencer i 1995. Dermed mener norsk tv, at svensk tv umuligt kan vide, at samtlige medaljevindere havde blodværdier over 17.5.

– Vi må forholde os til, at det er Bengt Saltin (svensk professor og dopingjæger, red.), der kommer med påstandene. Han har bekræftet, at han har fået oplysningerne fra Peter Hemmingsson (FIS’ medicinske chef ved VM ’95, red), men Hemmingsson tilbageviser oplysningerne. Som vi ser det, er dokumentationen dermed ikke god nok, siger Per Arne Kalbakk, der heller ikke bryder sig om den ‘overraskelsestaktik’, svensk tv har anvendt i sine interviews med skistjernerne.

– Det styrker ikke sagen, at præmisserne for de interviewede personer ikke har været klare. Det er etisk problematisk. Men hovedproblemet for os er Thunder Bay-dokumentationen. Og det er synd. For der er andre temaer i programmet, som er vigtige og gode. For eksempel er det godt dokumenteret, med åbne kilder, hvordan blodværdierne så ud under et løb i Lahti i 1997. Desuden er det interessant og vigtigt at få belyst, at gennemsnitsmålingerne af blodværdierne steg i 1990erne. Men det at enkeltudøvere – som i Bjørn Dæhlies tilfælde – mistænkeliggøres på så tyndt et grundlag, gør, at vi vælger at afstå fra at vise programmet, siger Per Arne Kalbakk.

Det svenske og norske skiforbund udsendte onsdag en fælles pressemeddelelse. Heri afviser man påstandene i dokumentarudsendelsen. Man mener, at man på grund af forskellige metoder og mindre præcist måleudstyr ikke kan regne med blodværdi-tallene fra 1990erne, og at man derfor heller ikke kan konkludere, at langrendsløbere med høje værdier har været dopede. Samtidig konstaterer man, at elite-langrendsløbere har værdier langt over gennemsnittet i befolkningen, og at disse værdier kan være blevet påvirket af højdetræning.

Det er ikke første gang, at de norske langrendsløbere bliver sat under kritisk lys. I fjor blev der fremsat dopingbeskyldninger i en finsk tv-dokumentarudsendelse.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu