Norwegian er bedst: Her er hvad du skal vide

13. februar 2020 08:53 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Norwegian er en af de største lavprisflyselskaber i verden. De seneste år har virksomheden været presset af flyforbud.

Norwegian har utallige flyvninger til hele verden hver dag. Du har sikkert også prøvet at rejse med lavprisselskabet.

Onsdag den 13. februar 2020 har Norwegian offentliggjort deres årsregnskab, der har vist, at flyforbuddet mod to særlige flytyper har ramt dem hårdt.

Men hvor godt kender du egentlig til Norwegian?

Hvad er Norwegian?

Det er et lavprisflyselskab, der dagligt har rejser til 150 rejsemål fordelt mellem Europa, USA, Asien og Sydamerika.

Der er omtrent 11.000 medarbejdere tilknyttet flyselskabet, som hver dag håndterer de knap 500 ruter, som Norwegian har.

Flyselskabet betegner sig selv som et af de yngste flyselskab i verden, da det blev grundlagt i 1993.

I 2002 tog selskabet et stort skridt og begyndte at flyve med større fly. Selskabet kom på Oslo Børs i 2003.

Hvem ejer Norwegian?

Flyselskabet var i 2018 mestendels ejet af storaktionæren Bjørn Klos, der også er stifter af selskabet. Han ejer i 2018 26,8 procent af aktierne i Norwegian gennem selskabet HBK Invest, hvor også flyselskabets bestyrelsesformand Bjørn Kise er ejer.

Generelt består Norwegian-virksomheden af moderselskabet Norwegian Air Shuttle ASA, der primært står for flydriften. Derudover er virksomheden også fordelt i en del datter- og søsterselskabet.

Hvordan er selskabet at flyve med?

Det er jo individuelt, hvad man har af ønsker til en flyrejse. Men da Norwegian omtaler sig selv som lavprisflyselskab, så forsøges flypriserne også at holdes nede. Det kan jo gå udover komforten.

Selv beskriver flyselskabet deres flyvninger som ‘komfortable flyrejser til lave priser’.

I 2019 har selskabet dog modtaget en række priser, der kunne tyde på, at Norwegian er gode at flyve med. Selskabet har blandt andet vundet priserne som verdens og Europas bedste lavprisflyselskab. Den sidstnævnte var valgt af europæiske passagerer.

Flyforbud blev en krise

De seneste år har flyselskabet været udfordret. Det skyldes den flåde af fly, som Norwegian råder over.

Selskabet har nemlig benyttet Boeing 737 MAX, der har været involveret i flere flystyrt, derfor blev det på verdensplan besluttet, at flyselskaber skulle have forbud mod at bruge flytypen.

Det har for selskabet betydet, at det ikke har været muligt at bruge 18 af selskabets fly. Det har kostet selskabet omkring 740 millioner kroner på i 2019.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu