Novo Nordisk understreger uskyld i skattesmæk

5. februar 2013 17:34 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Novo Nordisk understreger uskyld i skattesmæk
Billede mangler

Novo Nordisk har fået et skattesmæk af det danske skattevæsen på 3,6 milliarder kroner i 2012, fordi internt salg i koncernen ikke er sket på markedsvilkår. Men koncernen fastslår mandag eftermiddag i en pressemeddelelse, at man ikke bevidst har forsøgt at snyde i Skat

 

– Overskrifter som DR’s »Sådan snød Novo Nordisk Skat for 3,6 milliarder« efterlader desværre offentligheden med det indtryk, at Novo Nordisk er engageret i bevidst skatteunddragelse, hvilket er forkert, skriver koncernen.

Ifølge Novo Nordisk skyldes tvivlen om størrelsen på selskabsskatten udelukkende, at det er umuligt at fastsætte skatteværdien af produkter, som er udviklet, produceret og markedsført internationalt. Især når der er tale om produkter, som er baseret på patenterede opfindelser, der beror på en vurdering af fremtidigt salg, lyder det.

– Derfor vil skattemyndighederne og Novo Nordisk i nogle tilfælde nå frem til forskellige, men helt legitime beregninger af, hvad der er et rimeligt skattegrundlag i det pågældende land. Sagerne varer som regel mange år.

– I nogle sager bliver slutresultatet, at Novo Nordisk må efterbetale skat i Danmark, og i 2012 har der været tale om en efterbetaling på 3,6 milliarder kroner, som kan virke som et voldsomt beløb, men som skal ses i lyset af en global omsætning på cirka 470 milliarder kroner i de seneste 10 år, skriver Novo Nordisk.

Hvorvidt sagerne opstår, fordi selskaberne laver fejl eller bevidst forsøger at snyde, er ifølge Jan Pedersen, professor i skatteret ved Aarhus Universitet, svært at svare på. Men det kan skyldes begge dele, lyder det.

– Det kan være begge dele. Det er helt åbenlyst, at der er nogen, som forsøger at få nedsat skatten ved hjælp af de interne afregninger. Hvem det er, det ved jeg ingenting om, siger han til Børsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu