ANNONCE

Nu åbnes der helt op for disse rejser

30. juli 2020 17:35 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Nu følger Danmark trop og fraråder ikke længere rejser til Sverige.

Antydningen kom allerede onsdag, da de svenske myndigheder gjorde det klart, at Danmark nu havde lempet så meget på adgangsforholdene for svenske statsborgere, at det ikke længere kunne frarådes at rejse til Danmark.

For i sin ugentlige opdatering af rejsevejledningerne skriver Udenrigsministeriet torsdag, at danske rejsende nu ikke længere frarådes at rejse til specifikke steder i Sverige. Til og med onsdag gjaldt det, at danskere trygt kunne besøge 12 svenske regioner.

Tvisten om, hvem der måtte krydse den dansk-svenske grænse, tager sit udgangspunkt i landenes vidt forskellige tilgang til corona-pandemien. Længere nede i artiklen kan du læse, hvordan det går for henholdsvis Danmark og Sverige.

Ændringen får også betydning for rejsende den anden vej. Svenskere, der ankommer til den danske grænse, vil nu ikke længere blive afvist – hvis de kan opfylde en række krav. Blandt andet skal de fremvise, at der er reserveret mindst seks overnatninger.

Der skal alternativt være et såkaldt anerkendelsesværdigt formål. Bor man i Skåne, Halland eller Blekinge er det ikke nødvendigt med et anerkendelsesværdigt formål eller seks overnatninger. Dermed er der lempeligere regler for de fra grænselandet.

Fjern den

Netop seksdagesreglen vækker voldsom kritik fra brancheforeningen for hotel- og restaurationsbranchen, Horesta, der i en pressemeddelelse torsdag opfordrer regeringen til helt at fjerne den regel. Det siger Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent.

– Regeringen er nødt til at afskaffe den urimelige seksdages regel, hvis det overhovedet skal komme det danske turisme- og oplevelseserhverv til gavn. Med indrejsekravet fra det meste af Sverige forventer vi ikke, at det vil få positiv effekt på eksempelvis det københavnske hotelerhverv, som lige nu mangler mellem 70 og 80 procent af sidste års omsætning, siger han.

I 2018 overnattede svenskerne ifølge Horesta 1,8 millioner gange i danske senge, og de brugte 7,4 milliarder kroner.

– Udenlandske turister overnatter i gennemsnit kun 2,2 nætter på hotel i Danmark. Det betyder, at hotellerne stort set ikke får glæde af åbningen, siger Kristian Nørgaard.

Rejsevejledninger

Som smittetrykket – det vi i Danmark kalder kontakttal – henholdsvis stiger eller falder, ændres Udenrigsministeriets rejsevejledninger med relation til Covid-19-pandemien jævnligt. Statens Serum Institut (SSI), Udenrigsministeriet, Sundhedsministeriet og Justitsministeriet gennemgår på fast basis situationen i verden og vejleder danskere efterfølgende.

I galleriet over artiklen kan du se, hvordan situationen er i skrivende stund. Du kan se, hvilke lande indenfor EU/Schengen, du frarådes at rejse til – og så kan du se, hvilke lande udenfor EU/Schengen, du godt kan rejse til med myndighedernes velsignelse – hvis du altså ikke kan lade være.

Et af kriterierne er, at antallet af smittede i et land skal være på under 20 per 100.000 indbyggere. Når et land først er åbnet, vil den kritiske grænse for, hvornår rejsevejledningerne igen bliver skærpet, være ved 30 smittetilfælde per 100.000 indbyggere målt over den seneste uge.

“Rejsevejledningerne er vejledende. Det er altid din egen beslutning og dit ansvar, hvor du vil rejse hen”, skriver Udenrigsministeriet.

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)

Fakta

Sådan afgøres det

Forstå her, hvordan de danske myndigheder afgør et lands rejsestatus:

* Udenrigsministeriet opgør landene i EU, Schengen-området og Storbritannien efter, om de er “åbne lande” eller “karantænelande”.

* Status afhænger af det aktuelle smittetryk i det pågældende land.

* Men også på testniveau, og hvor stor en andel der testes positive. Maksimalt fem procent af de testede må testes positive for coronavirus.

* For at være “åbent” skal et land ugentligt have i gennemsnit under 20 smittede per 100.000 indbyggere.

* Er et land åbent, vil i forbindelse med coronapandemien have en gul farve i Udenrigsministeriets rejsevejledning. Det betyder, at man kan indrejse med forsigtighed.

* Hvis antallet af nye smittede når op på 30 smittede per 100.000 indbyggere på en uge i et land, ændrer Udenrigsministeriet det pågældende lands status til “karantæneland”.

* Sker det, frarådes alle ikke-nødvendige rejser til det pågældende land. I så fald skifter landets farve til orange i ministeriets rejsevejledning.

* Derudover kan et land også blive orange, hvis der er særlige restriktioner for danske borgere, som rejser dertil. Eksempelvis hvis der er krav om 14 dages karantæne.

* Listen opdateres ugentligt, og et land kan komme af og på listen alt efter udviklingen.

* Spanien risikerer i øjeblikket at rykke over på listen over “karantænelande”, da landet de seneste to uger har haft 24,6 nye smittetilfælde om ugen ifølge tal fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC).

* Den seneste opdatering gælder fra torsdag eftermiddag og gælder foreløbig en uge.

Kilde: Udenrigsministeriet.

Vejledningen for EU/Schengen-lande opdateres på ugebasis og indeholder også UK, der er trådt ud af EU-samarbejdet. Vejledningerne for lande udenfor EU/Schengen opdateres hver 14. dag og er også blevet det torsdag 30. juli.

Corona-status Danmark-Sverige

De to nordiske naboer har fra begyndelsen af coronakrisen håndteret situationen meget forskelligt. Danmark lukkede i begyndelsen af marts store og vitale dele af samfundsmæssige funktioner helt ned, og mange holdt sig indendøre.

Mens skoleelever og børnehavebørn ikke kunne komme afsted, så holdt Sverige både skoler, cafeer og restauranter åbne. Målet for svenskerne var at opnå flokimmunitet frem mod en forventet anden bølge af smitte.

Den tilgang har formentlig været medvirkende til, at mange svenskere – som planlagt – blev smittet. De nuværende svenske coronavirus-tal lyder, at 5739 svenskere er registreret døde med covid-19 i landet, mens det i Danmark er 615. Der er naturligvis forskel i både indbyggertal, men også en række demografiske og optællingsmæssige forskelle gør det umuligt at sammenligne.

Sammenlagt er der bekræftet 80.100 smittetilfælde i Sverige. I Danmark er det 13.725. Sverige har 10,2 millioner indbyggere, og Danmark har 5,8.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu