ANNONCE

NU advarer DMI: Der kommer farligt vejr

7. februar 2020 15:36 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Nu er der udsendt officielt varsel om både voldsomt og farligt vejr i weekenden - og mandag.

Så er det alvor, folkens. Som Newsbreak.dk torsdag kunne berette, er der i slutningen af den kommende weekend – og natten til søndag især – udsigt til en særdeles voldsom blæst. Som forventet har Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) nu udsendt en reel advarsel.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Her fremgår det altså, at der allerede søndag fra klokken 16 kan komme særdeles voldsom blæst over landet. Vindstødene bliver kraftige – nogle steder formentlig helt op til orkanstyrke – og det vil kunne mærkes over hele landet.

Ifølge DMI vil det dog mærkes tydeligst på den jyske vestkyst frem mod mandag. Den kraftigste blæst rammer i løbet af sen aften og nat. Umiddelbart er det svært at spå, præcis hvor og hvor kraftig blæsten bliver.

– Sikkert er det, at det bliver meget blæsende. I en sådan grad, at man i løbet af aftenen bør sikre sig, at der ikke står ting fremme, der kan blæse væk. Trampoliner for eksempel, sagde Erik Hansen, vagthavende meteorolog, til Newsbreak.dk allerede torsdag.

DMI skriver dog, at det i hvert fald på vestkysten, som det ser ud nu, kan blive stormende kuling – og altså vindstød til orkanstyrke. Her taler vi 33-35 meter i sekundet.

Farligt vejr

Foruden det voldsomme vejr, der aktuelt varsles på den jyske vestkyst, er der også risiko for, at flere andre – primært vestvendte – kystområder bliver ramt af den orkanvinden. Det ligger dog endnu ikke fast.

Hele miseren, som vi endnu ikke ved, hvordan udfolder sig, skyldes et ret massivt lavtryk, som presser sig på i løbet af søndagen fra vestligere egne. Faktisk bliver trykket – med Hansens ord – meget lavt. Faktisk 950 hectopascal (det svarer til 0,95 direkte omregnet til bar).

Trykket bevæger sig over Nordatlanten og nær omkring Skotland søndag. Her fra bevæger det sig mod den skandinaviske halvø, så det tager altså en bane nord om Danmark, og generelt markerer søndagens lavtryksblæst indgangen til en periode med megen blæst, hvor det næppe vil komme under styrken kuling, fortalt Erik Hansen torsdag.

Det kan medføre et stort problem for beboere omkring Limfjorden. Her varsles der faktisk decideret farligt vejr i løbet af mandag.

“I starten af næste uge kommer der også flere dage med kraftig blæst fra vest. Grundet den lange periode med blæst fra en vestlig retning er der yderligere risiko for, at der kan komme problemer med forhøjet vandstand, især i Limfjorden”, skriver DMI, der forudser en “kategori 2”-situation. Altså farligt vejr.

Det vil senest lørdag blive opdateret.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu