ANNONCE

Nu er der nyt om kongens tilstand

30. oktober 2020 19:48 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Kongen blev tilbage i oktober opereret i hjertet.

Nu er der nyt om kongens tilstand
Kong Harald er snart klar igen. Foto: Scanpix/Muhammad Hamed

Norske kong Harald raskmeldes fra den 1. november. Det oplyser det norske kongehus. Raskmeldingen markerer afslutningen på et forløb, der har strakt sig hen over efteråret, hvor kongen har været indlagt og undersøgt flere gange for til sidst at undergå en operation i hjertet.

Kongen blev indlagt i slutningen af september med åndedrætsbesvær. Det forlød ved indlæggelsen, at flere ambulancer og biler til livvagter var samlet ved Bygdø Kongsgård i Oslo. Kort tid efter fortsatte køretøjerne til Rikshospitalet i Oslo, hvor kongen blev indlagt.

Få dage senere blev han udskrevet, og meldingen lød dengang på, at kongen havde det godt, og derudover at kongen ikke havde været smittet med coronavirus covid-19.

Det kom ved udskrivelsen frem, at kong Harald ville være sygemeldt til og med den 4. oktober, og at hans søn, kronprins Haakon, i mellemtiden ville overtage alle kongens opgaver.

Forlænget

Den 4. oktober meddelte det norske kongehus så, at kongen forlængede sin sygemeldin på ubestemt tid. Hans tilstand skulle overvåges af læger, der skulle finde ud af, hvad det var, kongen fejlede, der gjorde, at han ikke blev ordentligt rask.

Den 8. oktober kom det så frem, at kongen skulle opereres i hjertet. Kong Harald gennemgik i 2005 en operation af hjerteklappen mellem hjertet og hovedpulsåren.

Ved den lejlighed fik kongen implanteret en kunstig hjerteklap. Den slags hjerteklapper har en levetid på mellem 10 og 15 år.

Det er derfor ikke usædvanligt, at sådanne indgreb skal gentages efter noget tid, skrev det norske kongehus i en pressemeddelelse, da det blev annonceret, at kongen skulle opereres.

Den 9. oktober gennemgik kongen så en vellykket operation.

Operation

Det var kongens livlæge, Bjørn Bendz, der sammen med overlægerne Lars Aaberge og Christian Eek ved kardiologisk afdeling på Rikshospitalet gennemførte indgrebet, oplyser kongehuset.

– Hans Majestæt Kongen er gået til jævnlige kontroller, og den seneste udredning har vist, at dette indgreb er nødvendigt for at forbedre kongens vejrtrækning, sagde kongens livlæge, Bjørn Bendz, til NTB inden operationen og tilføjede, at “Rikshospitalet foretager flere hundreder af denne type indgreb om året, og at de norske kirurger er særdeles erfarne”.

Kongen blev lokalbedøvet inden indgrebet og fik installeret en midlertidig pacemaker.

Derefter blev hjerteklappen udskiftet via en åbning i lysken.

Derfra blev en hjerteklap indført, der medførte, at den gamle blev skubbet til siden af den nye velfungerende hjerteklap.

Den 10. oktober kom det frem, at kongen var ved godt helbred, og den 12. oktober blev kong Harald så igen udskrevet fra Rikshospitalet.

– Kongen er i god form og rejser hjem fra Rikshospitalet i dag, sagde kongens læge, overlæge Bjørn Bendz, i den forbindelse i en pressemeddelelse.

Den 30. oktober oplyste det norske kongehus så, at kong Harald er erklæret endeligt rask fra den 1. november.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu