ANNONCE

Nu er det Bidens tur

17. december 2020 07:02 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

USA's kommende præsident, Joe Biden, vil lade sig vaccinere offentligt for at demonstrere, at det er sikkert.

Nu er det Bidens tur
Når Joe Biden bliver indsat som præsident i USA 20. januar er han vaccineret mod covid-19. Den 78-årige vil således få den første af de to krævede doser i begyndelsen af næste uge, rapporterer CNN. (Arkivfoto) Foto: Kevin Lamarque/Reuters

USA’s kommende præsident, 78-årige Joe Biden, ventes at få sin første dosis af en vaccine mod covid-19 i begyndelsen af næste uge, og han planlægger at lade sig vaccinere offentligt. Det oplyser medlemmer af Bidens overgangshold ifølge nyhedsbureauet Reuters og tv-stationen CNN onsdag.

– Jeg ønsker ikke at blive rykket frem i køen, men jeg ønsker at demonstrere over for den amerikanske befolkning, at den er sikker at tage, siger Joe Biden om vaccinationen ifølge CNN.

Samtidig oplyser Det Hvide Hus ifølge Reuters, at vicepræsident Mike Pence vil blive vaccineret fredag. Også dette vil ske offentligt. Ifølge Reuters skal det medvirke til at øge amerikanernes tillid til vaccinen, at højtstående personer som Biden og Pence bliver vaccineret i tilstedeværelse af medier.

Flere meningsmålinger har indikeret, at omkring halvdelen af den amerikanske befolkning er delvist eller meget skeptiske over for at lade sig vaccinere. Præsident Donald Trump vil ifølge pressechef i Det Hvide Hus Kayleigh McEnany blive vaccineret, når hans medicinske rådgivere finder, at tidspunktet er det rette.

Nødbrug

USA’s lægemiddelstyrelse, FDA, gav fredag grønt lys for nødbrug af en vaccine mod covid-19 udviklet af det amerikanske selskab Pfizer sammen med tyske Biontech. Den første levering af doser er forbeholdt læger, sygeplejersker og andre ansatte på hospitaler, medarbejdere og beboere på plejehjem samt visse personer fra USA’s regeringsapparat.

Mandag blev en sygeplejerske fra et hospital i New York City vaccineret som den første person i USA med den nye vaccine. Inden udgangen af denne uge ventes USA at modtage yderligere 2,9 millioner doser af vaccinen, skriver Reuters. For at virke optimalt kræves to indsprøjtninger med vaccinen.

Over 307.000 amerikanere er døde af infektionssygdommen ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University, mens der har været næsten 17 millioner bekræftede smittetilfælde.

Allergisk reaktion

En sundhedsarbejder i byen Juneau i den amerikanske delstat Alaska har fået en alvorlig allergisk reaktion efter at være blevet vaccineret mod Covid-19 med vaccinen. Det skriver avisen The New York Times onsdag.

Sundhedsarbejderen er indlagt på hospitalet, men vedkommendes tilstand er stabil. Ifølge The New York Times fik personen vaccinen tirsdag. Den allergiske reaktion kom samme dag. Alaskas sundhedsministerium oplyser i en erklæring ifølge nyhedsbureauet dpa, at der er tale om en kvinde, som ikke i forvejen lider af allergi.

Kvinden fik et anafylaktisk reaktion også kendt som et allergisk chok der blandt andet forårsagede åndenød. Reaktionen kom, ti minutter efter at hun havde fået vaccinen. Amerikanske Pfizer bekræfter, at selskabet efterforsker hændelsen i samarbejde med lokale myndigheder.

– Vi har endnu ikke alle detaljerne om meldingen fra Alaska om en potentiel alvorlig allergisk reaktion, men vi samarbejder med de lokale sundhedsmyndigheder for at vurdere hændelsen, udtaler en talsmand for Pfizer ifølge nyhedsbureauet AFP. I Storbritannien oplevede to sundhedsarbejdere lignende allergiske reaktioner efter at have fået vaccinen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu