Nu er det sikkert: Forhadt præsident træder tilbage

21. november 2017 18:04 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Efter flere dages spekulation.

Nu er det sikkert: Forhadt præsident træder tilbage
Der udbryder spontant jubel i Zimbabwes parlament, da formanden læser højt af et brev fra præsident Robert Mugabe. Her meddeler den 93-årige leder, at han træder tilbage. Foto: Jekesai Njikizana/AFP
Del:

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, er trådt tilbage, oplyser formanden for landets parlament, Jacob Mudenda.

– Jeg, Robert Gabriel Mugabe, i henhold til afsnit 96 i Zimbabwes forfatning, indgiver hermed formelt min afsked med øjeblikkelig virkning, skriver Mugabe i et brev til parlamentet.

Der udbryder vild jubel i parlamentssalen, der var i gang med at forberede en rigsretssag mod Mugabe.

Den 93-årige Mugabe, der har været landets kontroversielle leder i 37 år, skriver i brevet, at “beslutningen for min del er frivillig”.

Jubelbrøl

Parlamentsformanden fortæller medlemmerne, at han suspenderer samlingen.

Ude i Harares gader er der i minutterne efter et brøl af jubel, og man kan høre bilhorn, der tuder over hele byen, fremgår det af BBC’s dækning af begivenheden.

Rundt i gaderne danser folk af glæde over den aldrende leders afgang.

Mange holder billeder op af landets hærchef, Constantino Chiwenga, og den nyligt afsatte vicepræsident Emmerson Mnangagwa.

Farverig

Lige så forhadt, lige så farverig har Robert Mugabe været. Med udtalelser som denne fra valget i 2013, har han gjort sig berømt og berygtet:

– De der blev såret efter at være besejret, kan gå hjem og hænge sig, hvis de vil.

Mugabe er den ældste afrikanske leder, og samtidig er han en af de mere kontroversielle i Afrika efter kolonitiden. I store dele af Afrika bliver han set som en helt, der kæmpede mod koloniherrer, da han overtog magten i 1980 efter en brutal guerillakrig mod den britiskstyrede mindretalsregering.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu