ANNONCE

Findes overalt: Nu er de ulovlige

2. juli 2020 17:10 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Pap, mad- og bagepapir med tilsatte fluorstoffer er blevet forbudt i Danmark.

Nu er det blevet forbudt at bruge fluorstoffer i papir til fødevarer.

Fluorstoffer er på mange måder et mirakelmateriale, og det er grunden til, at de i årtier har været industriens foretrukne belægning et hav af steder. Længere nede i artiklen kan du se, hvor fluorstoffer er blevet brugt.

Men fluorstoffer er også skadelige for sundheden og miljøet:

– Fluorstoffer kan vandre over i vores mad, og den risiko vil jeg ikke acceptere. Derfor får vi nu et dansk forbud mod fluorstoffer, som træder i kraft 1. juli. Jeg mener, at stofferne udgør et alvorligt problem, og vi kan derfor ikke vente på EU-regulering, har fødevareminister Mogens Jensen tidligere sagt.

Da Fødevarestyrelsen i 2015 og 2018 undersøgte en række emballageprodukter af pap og papir på det danske marked, blev der fundet fluorerede forbindelser i knap 50 procent af prøverne.

– Når vi finder sundhedsskadelige og miljøfarlige stoffer i næsten halvdelen af analyserne, er der for mig som minister ingen anden vej end at skride til forbud. Jeg har noteret mig, at fødevareerhvervet har taget godt imod beslutningen, for der findes andre løsninger end de fluorerede stoffer, siger Mogens Jensen.

Fødevareministeren går enegang med et dansk forbud, fordi EU’s fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har ændret risikovurdering af fluorstofferne. Fluorstoffer er en miljøgift, som ophober sig i mennesker og dyr, hvor de er mistænkte for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og skadelige for immunforsvaret.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu