ANNONCE

Nu er han ude af koma

7. september 2020 21:15 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Der er bedring at spore.

Nu er han ude af koma
44-årige Aleksej Navalnyj blev for få uger syg under en flyvning fra Sibirien til Moskva. Efterfølgende blev han lagt i kunstig koma. (Arkivfoto) Foto: Shamil Zhumatov/Reuters

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj er i bedring og er blevet taget ud af kunstig koma, oplyser hospitalet i Berlin, hvor han bliver behandlet, på sin hjemmeside.

Hospitalet oplyser videre, at Navalnyj reagerer på tale. Hans brug af respirator til at trække vejret er ved at blive udfaset. Det er ifølge hospitalet for tidligt at sige, om han får langvarige men af den “alvorlige forgiftning”.

44-årige Aleksej Navalnyj blev for få uger syg under en flyvning fra Sibirien til Moskva. Efterfølgende blev han lagt i kunstig koma. Læs mere om Aleksej Navalnyj i faktaboksen nederst.

Ifølge Tyskland, hvor han senere blev fløjet til for at få behandling, blev han forgiftet med nervegiften Novitjok. Den er udviklet af Ruslands militære efterretningstjeneste og er et kendt navn indenfor giftattentater og forsøg på regeringskritikere.

Ikke mindst Sergej Skripal. Han var tidligere oberst i den russiske efterretningstjeneste GRU, men dobbeltjobbede som spion for den britiske tjeneste MI6. Han blev forsøgt slået ihjel sammen med sin datter Yulia i England. Det satte en international krise i gang.

Kræver svar

De seneste oplysninger om Navalnyjs tilstand er offentliggjort efter aftale med oppositionspolitikerens kone, oplyser hospitalet. Det er i overensstemmelse med Navalnyjs egne ønsker, har hans kone understreget.

Søndag krævede blandt andet Storbritannien, Tyskland og Frankrig svar fra Rusland om, hvad der er sket. Ifølge den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, er der “flere indikationer” på, at den russiske stat var involveret i forgiftningen. Russerne har afvist alle anklager om forgiftning og tager skarpt afstand fra beskyldningerne.

– Forsøg på at sætte Rusland i forbindelse med, hvad der skete, er uacceptabelt for os. Det er absurd, siger Dmitrij Peskov, talsmand for præsident Vladimir Putin.

– Vi ser frem til, at der kommer data om sagen fra Tyskland, siger han.

Han henviser til, at Rusland blandt andet har bedt Tyskland om at videregive oplysninger, som peger på russisk involvering. Og det ønske er ifølge russerne ikke efterkommet. Dermed er Tyskland selv skyld i, hvis svar på spørgsmål i sagen trækker ud, mener Rusland.

Fakta

Blå bog: Aleksej Navalnyj

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj er i bedring og er blevet taget ud af kunstig koma.

Det oplyser hospitalet i Berlin, hvor han bliver behandlet for en mulig forgiftning, mandag.

Læs mere om Navalnyj her:

* Alder: 44 år (født 4. juni 1976).

* Fødested: Butyn, en landsby vest for Ruslands hovedstad, Moskva.

* Uddannelse: Jurist.

* I dag: Blogger med millioner af følgere og uofficiel leder af oppositionen, som ønsker at bekæmpe korruption.

* Han er en central figur i protesterne mod den russiske præsident, Vladimir Putin.

* Han offentliggjorde i 2016 sit kandidatur til præsidentvalget i Rusland i 2018, men fik aldrig lov til at stille op, fordi han er dømt for politisk motiveret bedrageri.

* Navalnyj er flere gange blevet anholdt og fængslet, blandt andet med påstand om underslæb og for at arrangere ulovlige offentlige begivenheder.

Kilder: DR, NTB.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu