ANNONCE

Nu indføres ny test i coronakampen

10. december 2020 16:00 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Hurtigtest skal supplere den eksisterende testindsats - men er ikke for alle.

Nu indføres ny test i coronakampen
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke meddeler på et pressemøde torsdag i Eigtveds Pakhus, at hurtigtest skal tages i brug i Danmark. Der er behov for at teste mange og hurtigt i både december, januar og februar, lyder det. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Smitteudviklingen i Danmark har så meget fart på, at myndighederne – og især teststrategien med testcentre – ganske enkelt ikke kan følge med. Senest har Regeringen opfordret alle mellem 15 og 25 år til at blive testet hurtigst muligt.

Derfor er der oprettet en række mobile testcentre de steder, hvor smitten med coronavirus især er udbredt. Det er bare ikke nok og har skabt et helt uacceptabelt pres på testkapaciteten. I Holbæk er der for eksempel op til 14 dages ventetid på en test med tidsbestilling.

Mange, der bliver testet, har ikke symptomer eller har været i nær kontakt med en smittet. Derfor kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag løfte sløret for et nyt skridt i Danmarks teststrategi.

Nu indfører myndighederne hurtigtest, også kaldet antigentest, som et supplement til den nuværende PCR-coronatest, som vi kender fra testcentrene. Med en hurtigtest kan man få svar på, om man er smittet med Covid-19 indenfor bare 10 til 15 minutter modsat flere dage med en PCR-test.

Kan kun bruges af nogle

Ifølge Magnus Heunicke kan hurtigtesten dog ikke bruges af alle. For eksempel dur det ikke hos personer, der har symptomer eller er nær kontakt. Det skyldes, at antigentesten er noget mere upræcis end PCR-testen. Når der er konkret mistanke om smitte er det vigtigt, at testsvaret er så korrekt som muligt.

– Testene giver et hurtigt svar, så vi hurtigt kan få brudt smittekæderne. Men testene er ikke lige så nøjagtige som de normale test i testcentre og sundhedsvæsnet, siger han. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside fremgår det, at antigentest kun giver det korrekte svar i omkring 50 procent af tilfældene.

Blandt andet derfor påpeger Magnus Heunicke, at hurtigtest er et ekstra værktøj og ikke en erstatning.

Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Mikrobiologi og Immunologi på Københavns Universitet, kalder det positivt, at myndighederne ser på brug af hurtigtest, men de skal bruges rigtigt, siger han.

– De er ikke helt lige så nøjagtige som PCR-test, men alle de unge mennesker, som er opfordret til at blive testet, har typisk ikke symptomer. Dem vil man gerne bare have testet. Så jeg mener, at man kunne bruge strakstest til dem, og så have PCR til nære kontakter og til dem, der booker på grund af symptomer, siger han.

Smittetallet stiger

Ifølge sundhedsministeren er det sandsynligt, at der bliver lavet en aftale om, at private leverandører leverer både hurtigtest og personale til at foretage dem. I flere europæiske lande benytter man sig allerede af hurtigtest, herunder Storbritannien og Schweiz.

På grund af den stigende coronasmitte i samfundet laver myndighederne endnu et tiltag på testområdet. Myndighederne vil udvide testkapaciteten ved at tilkøbe mere laboratoriekapacitet hos private. Det skal sikre flere test i den kommende tid.

– Ved at tilkøbe privat kapacitet kan vi teste 20.000 flere hver dag i dagene op til jul, siger Magnus Heunicke.

På pressemødet lyder det fra direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum, at man forventer, at antallet af smittede vil stige de næste dage. Torsdag er der bekræftet 3132 smittetilfælde med coronavirus. Det er det højeste antal smittede på et døgn i Danmark siden pandemiens start. Det er også nogenlunde på det niveau, som myndighederne har anslået, epidemien befandt sig på i foråret.

Da blev der testet langt færre, så smittetallet var ikke ret højt. Siden har antistofprøver anslået, at op mod 130.000 danskere var smittet allerede i august. Det påviste smittetal har netop torsdag rundet 100.000.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu