ANNONCE

Her er Madsens forklaring i ubådssagen

8. marts 2018 07:43 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Typisk udløser drab 12 års fængsel. Alligevel går anklager efter livstid til ubådskaptajnen Peter Madsen.

Her skal slaget stå. Kom med indenfor i retssalen, hvor Peter Madsen skal for retten. Tryk for at starte video. Video: Ritzau

Københavns Byret indleder torsdag en af danmarkshistoriens mest omtalte og usædvanlige drabssager. Helt ekstraordinært har journalister fra 12 lande meldt deres ankomst, når straffesagen mod ubådskaptajnen Peter Madsen går i gang. Fra klokken 9.30 kan du følge retssagens første dag ord for ord i bunden af artiklen her.

Fakta

Ubådssagen: Den tiltalte

I portrætbogen “Raket-Madsen” fra 2014 beskrives den i dag 47-årige Peter Madsen som “en mand uden stopklods”.

Gennem flere år har den nu drabstiltalte Madsen da også været kendt som en mand i fremdrift – først og fremmest for sin højtravende ambition om at sende et menneske ud i rummet i en hjemmebygget raket.

Peter Madsens barndom beskrives som turbulent. Da han var seks år, blev forældrene skilt. Herefter endte Madsen med at bo ved sin gamle og til tider voldelige far. Det var imidlertid også faren, der vakte sønnens interesse for raketter.

På Høng Kommuneskole opfattedes Peter Madsen som noget af en nørd. Han deltog sjældent i klassefester og havde næsten ingen kammerater. Til gengæld fordybede han sig i raketvidenskab i ekstrem grad.

Gennem årene tog Madsens besættelse af ubåde og raketter kun til. Når noget eller nogen stod i vejen for hans ambitioner, blev han rasende.

Madsen blev gift i 2011, men parret levede i et åbent forhold. Den nu drabstiltalte havde flere sexpartnere og deltog i seksuelle fetish-fester.

Efter Kim Walls død er det desuden kommet frem, at der på en harddisk tilhørende Madsen er fundet videoer omhandlende tortur og drab på kvinder.

Allerede nu står det klart, at den 47-årige raketentusiast vil blive dømt. Madsen står nemlig ved, at han på en tur i den hjemmebyggede ubåd “UC3 Nautilus” parterede liget af den svenske journalist Kim Wall.

Fakta

Ubådssagen: Offeret

Freelancejournalisten Kim Wall voksede op i Trelleborg, Skånes og Sveriges sydligste by. Som ung forlod hun hjemmet for at studere i først Malmø. Siden fortsatte hun til London, Paris og New York.

Som journalist rapporterede Wall fra hele verden, og hendes artikler blev bragt i internationale medier som Time, The Guardian og New York Times.

I sommeren 2017 var hun på Refshaleøen i København for at besøge sin partner, da hun kom på sporet af endnu en fascinerende historie: den om Peter Madsens rumlaboratorie.

Gennem noget tid forsøgte Wall uden held at lande et interview med Peter Madsen. Samtidig planlagde hun og kæresten at flytte til Beijing, og i august 2017 nærmede deres afrejsedato sig hastigt.

Til TV2 fortæller kæresten, at han og Kim Wall torsdag den 10. august havde inviteret en lille gruppe venner til afskedsfest på Refshaleøen.

Den første gæst var lige ankommet, da Kim Wall pludselig fik en besked fra Peter Madsen. Han var nu klar til et interview. Det skulle foregå samme aften, og det skulle foregå i Madsens ubåd.

Efter grundige overvejelser besluttede Wall sig for at forlade festen. Kim Wall spurgte sin kæreste, om han ville med på turen. Han overvejede det, men valgte at blive sammen med gæsterne.

Omvendt nægter han anklagen om, at han slog den 30-årige kvinde ihjel. Han afviser også, at han inden Walls død mishandlede hende seksuelt. Af den grund har retten afsat hele 12 dage til retssagen, hvor 37 vidner vil blive udspurgt.

Planlagde han?

Anklagemyndigheden har sat sig for at bevise, at det bestialske drab skete efter forudgående planlægning og forberedelse. Ifølge anklagen, som Newsbreak.dk sammen med en række andre medier har fået aktindsigt i, medbragte Madsen således en sav, tilspidsede skruetrækkere, strips, stropper og andre remedier, inden han 10. august om aftenen sejlede ud på Øresund med sin gæst.

Netop dette forberedende element kan blive afgørende for, om specialanklager Jakob Buch-Jepsen i sidste ende får sin vilje.

Fakta

Ubådssagen: Anklageren

Den 42-årige specialanklager Jakob Buch-Jepsen har fået til opgave at fælde Peter Madsen.

Gennem anklagerens 16 år i anklagemyndigheden er det blevet til mange hundrede sager. Måske overstiger tallet også 1000.

Eksempelvis har den erfarne anklager optrådt i flere terrorsager, herunder sagen mod Said Mansour – også kendt som “Boghandleren fra Brønshøj”.

Det var også Buch-Jepsen, der sidste år sørgede for, at en ledende Bandidos-rocker blev idømt fængsel på livstid for at have likvideret tre unge, der lå og sov i en lejlighed på Frederiksberg.

Når straffesagen mod Peter Madsen starter på torsdag, er målet det samme: Fængsel på livstid.

Jakob Buch-Jepsen, der bor i Malmø med sin svenske hustru og parrets tre børn, er kendt for sin ordentlighed og grundighed, men også for at gå hårdt til tiltalte i straffesager.

Den ekstremt profilerede drabssag mod Peter Madsen bliver samtidig Jakob Buch-Jepsens sidste. Fra 1. maj skifter han spor og bliver advokat.

Typisk straffes et enkelt drab ikke med fængsel på livstid, men i denne sag ser anklageren så mange skærpende omstændigheder, at der er nedlagt påstand om netop dette. I løbet af Peter Madsens næsten syv måneder lange varetægtsfængsling har de kompromitterende oplysninger da også piblet frem.

Stik i underlivet

Blandt andet har en tidligere sexpartner fortalt, at Madsen i dagene inden Kim Walls død fortalte, at han havde en plan om at dræbe i ubåden. På en harddisk tilhørende Madsen har politiet desuden fundet videooptagelser af kvinder, der bliver tortureret og henrettet.

Hertil kommer, at den tiltaltes troværdighed efterhånden er ved at være slidt. Igen og igen har Madsen ændret forklaring. Dog insisterer han fortsat på, at Wall døde i en ulykke, muligvis som følge af kulilteforgiftning.

Endnu har han imidlertid ikke svaret på – i hvert fald ikke offentligt – hvorfor der i Walls underliv er konstateret hele 14 knivstik.

Fakta

Ubådssagen: Forsvareren

Som forsvarer for den drabstiltalte ubådskaptajn er advokat Betina Hald Engmark blevet kendt i den brede offentlighed.

Arbejdet som forsvarsadvokat er forholdsvist nyt for Betina Hald Engmark. Indtil 2016 arbejdede hun som senioranklager hos Nordsjællands Politi.

Her specialiserede hun sig i sager om økonomisk kriminalitet, og dermed har hun ikke megen erfaring fra sager om personfarlige forbrydelser.

Ubådssagen er således også hendes første drabssag som forsvarer.

– Rent arbejdsmæssigt betyder det, at den kræver mere tid. Rent menneskeligt tror jeg, at jeg lukker en klap ned. Det her er mit arbejde, og jeg vil for alt i verden gøre mit arbejde så godt som muligt for min klient, har advokaten tidligere sagt.

Advokat Niels Henrik Kromann, der arbejder sammen med Hald Engmark, beskriver hende som utrolig viljestærk og med evner til at blive en ny stjerneadvokat.

Hvis Københavns Byret ikke mener, at forbrydelsen kan straffes med livstid, vil anklagemyndigheden bede om forvaring på ubestemt tid. Ifølge Retslægerådet er Madsen nemlig så farlig, at det efter alt at dømme vil være uforsvarligt at sætte en slutdato på den tiltaltes indespærring.

Fakta

De seneste års livstidsdomme i Danmark

Her er et overblik over de seneste års domme til livstid i Danmark:

2017: Vestre Landsret: 49-årige Christian Andersen for drab på Hanne Pedersen samt efterfølgende tyveri og ildspåsættelse. Andersen havde tidligere dræbt en anden kvinde.

2017: Retten i Svendborg: 26-årige Alexander Jensen idømmes livstid for at have skudt sin gravide ekskæreste og hendes nye kæreste i april 2016 på Langeland.

2017: Retten på Frederiksberg: Ian Ramm Hansen, der er medlem af Bandidos, for at have skudt tre unge personer tidligt om morgenen 11. november 2015. Torsdag eftermiddag afgør Østre Landsret ankesagen.

2016: Østre Landsret: Den 23-årige Asbjørn Haferbier for drab på to mænd i en grusgrav i Sorø.

2016: Vestre Landsret: Peter-Thue Rudgaard for under en ferie i Tyskland at sætte ild til bilen med sine to døtre på bagsædet.

2016: Højesteret: Jørgen Saugsted for drab på advokat Anders Lindholt og forsøg på at dræbe sin tidligere svigersøn.

2012: Vestre Landsret: Andreas Linnet og Jonas Melchior Hansen for drab på 68-årige Elke Mamsen og hendes voksne søn Hans i Møgeltønder.

2011: Københavns Byret: Den såkaldte Amagermand, Marcel Lychau Hansen, for to drab og seks voldtægter.

2011: Retten i Lyngby: Morten Skipper-Pedersen for drab på sine tre børn på to, otte og ti år i Birkerød.

2011: Østre Landsret: Steen Lassen for drab på sin hustru og parrets to børn i Greve.

* Gennemsnitligt sidder livstidsdømte indespærret i 15-16 år.

* Nogle dømte ender imidlertid med at tilbringe betydeligt længere bag tremmer. Palle Sørensen, der i 1965 dræbte fire politifolk, kom eksempelvis til at sidde i næsten 33 år, før han kom ud af fængslet.

* Flere nuværende livstidsdømte har ligeledes afsonet mere end 30 års fængsel. Blandt dem Naum Conevski, der i 1985 blev dømt for at dræbe to tilfældige drenge på Amager.

Kilder: Kriminalforsorgen, Ritzau.

I princippet kan både livstids- og forvaringsdømte risikere at tilbringe resten af livet bag tremmer. I dag har flere livstidsdømte således afsonet mere end 30 års fængsel. Langt de fleste er dog på fri fod i løbet af 14-16 år.

LIVE:

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu