ANNONCE

Nu skal Trumps udfordrer findes

3. februar 2020 06:47 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Den demokratiske senator Bernie Sanders står bedst i meningsmålinger forud for første valg i delstaten Iowa.

Kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat – og præsident Donald Trumps udfordrer – begynder mandag for alvor i Iowa.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Ud over at være den første delstat i USA, hvor vælgerne får mulighed for at pege på en demokratisk præsidentkandidat, så kan en god start i Iowa være et vigtigt afsæt på vejen mod Det Hvide Hus, fortæller Peter Kurrild-Klitgaard, der er professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet med indsigt i amerikansk politik.

– Partimøderne i Iowa er de første træfninger mellem partikandidaterne. Det er den proces, der sådan set har været i gang i et år, som begynder at folde sig ud med hensyn til at finde kandidaten, siger han.

I Iowa er det ifølge Peter Kurrild-Klitgaard den 78-årige senator Bernie Sanders og den 77-årige tidligere vicepræsident Joe Biden, der indtager hovedrollerne.

Altid anderledes

Valget afholdes mandag ved et caucus, der på dansk kendes som vælgermøder eller forsamlingshusvalg. Vælgermøderne er en form, som kun en håndfuld delstater bruger. Her mødes partimedlemmer i private hjem, på skoler og i kirker for at stemme åbent om kandidaterne.

– Iowa er altid lidt anderledes end alle de andre stater. Ofte har man valgt den, der ender med at blive præsidentkandidaten her. Men det er også en lidt speciel procedure. Så det er interessant, og det er vigtigt, men det er ikke nødvendigvis afgørende for, hvad der sker efterfølgende, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

(Artiklen fortsætter under Fakta-boksen)

Fakta

Sådan stemmer Demokraterne i Iowa

Demokraternes præsidentkandidater skal mandag op imod hinanden i delstaten Iowa. Det sker det ved afstemninger, der betegnes som caucus.

Det skal ikke forveksles med primærvalg, der også er en valgform, der bruges i USA, når der skal stemmes om, hvem der bliver partiernes præsidentkandidat.

Læs om forskellene her:

* Det er forskelligt fra delstat til delstat, hvordan de to største partier – Demokraterne og Republikanerne – organiserer deres valg af præsidentkandidater.

* I de fleste stater afholdes primærvalg. Det er almindelige valg, hvor vælgere møder op og i hemmelighed sætter kryds på en stemmeseddel ved deres ønskede kandidat.

* Andre stater afholder caucus, der på dansk kendes som vælgermøder. Det er blandt andet tilfældet i delstaten Iowa. Men det er kun en håndfuld stater, hvor det er tilfældet.

* Caucus er en slags uformelle vælgermødeafstemninger. Her mødes partimedlemmer i private hjem, på skoler, i kirker eller i forsamlingshuse for åbent at fordele sig efter, hvilken kandidat de støtter.

* Nogle steder diskuterer man sig frem til enighed, mens der andre steder blot er tale om, at man møder op og stemmer. Selve stemmeafgivelsen foregår enten med stemmesedler eller ved fysisk optælling af støtter.

* For at deltage i et caucus i Iowa skal man være registreret som demokratisk eller republikansk vælger.

* Hvis en kandidat ikke kan mønstre opbakning fra 15 procent af de fremmødte, står det kandidatens støtter frit at bevæge sig over og støtte en anden kandidat. Processen kan stå på et par timer.

* Resultaterne fra vælgermøderne samles og udmøntes i det endelige resultat for Iowa.

* Iowa er lidt mere end tre gange større end Danmark, og der bor tre millioner mennesker i staten.

Kilder: Ritzau, DR.

Godt ti demokrater kæmper om partiets nominering. I målinger står Bernie Sanders i øjeblikket bedst i Iowa, mens Joe Biden, der ellers er mest populær på landsplan, er en anelse efter.

– Hvis nu Biden ikke går hen og bliver nummer to, men nummer sjok, så vil det være et kraftigt advarselssignal. Mange kandidater har dog klaret sig fint senere, selv om de ikke har klaret Iowa – så længe de bare er blevet nummer to eller tre, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Primærvalg

Det første regulære primærvalg finder sted godt en uge senere, 11. februar, i delstaten New Hampshire. Primærvalg er den valgform, der benyttes i næsten alle amerikanske stater i løbet af foråret med anonym stemmeafgivning i stemmebokse.

Senere bliver det den såkaldte “Super Tuesday” den 3. marts. Her skal 14 delstater finde deres foretrukne kandidat. Blandt dem er de to mest befolkningsrige, Californien og Texas.

Der afholdes præsidentvalg i USA 3. november.

Inden da falder dog de to store partiers såkaldte konventer, hvor partierne officielt udpeger deres præsidentkandidater. Demokraternes konvent vil finde sted 13. til 16. juli 2020, mens Republikanerne holder sit 23. til 27. august.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu