Nu kan du se H.C. Andersens glemte eventyr

21. januar 2013 13:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nu kan du se H.C. Andersens glemte eventyr
H.C. Andersen-eventyr
H.C. Andersen

H.C. Andersen-eventyret “Tællelyset” vises på Rigsarkivet. Foto: Colourbox.

Interesserede kan besøge Rigsarkivet, hvis de vil se eventyret »Tællelyset« i levende live. Eventyret, som blev fundet i efteråret 2012, vurderes at være H.C. Andersens første

For en måneds tid siden var H.C. Andersen pludselig aktuel med et hidtil ukendt eventyr – endda hans første af slagsen. En lokalhistoriker havde nemlig fundet et eventyr med den verdenskendte forfatters navn på, mens han undersøgte indholdet af en arkivkasse på Landsarkivet for Fyn.

Nu kan eventyret, som bærer navnet »Tællelyset«, ses sammen med en række andre sjældne H.C. Andersen-dokumenter på Rigsarkivet. Udstillingen, som kan ses frem til 1. marts, bærer navnet »Tællelyset – H.C. Andersens første eventyr?« Det skriver B.dk

Midt i december kom det frem, at en lokalhistoriker i efteråret 2012 havde fundet det, der anslås at være H.C. Andersens første eventyr. H.C. Andersen-eksperter, såsom seniorkurator Ejnar Stig Askgaard fra Odense Bys Museer, har vurderet, at Andersen skrev eventyret som ung, inden han fik sin debut som forfatter og digter.

– Det er et sensationelt fund. Dels fordi det må henregnes til at være Andersens første eventyr, og dels fordi det vidner om, at han har beskæftiget sig med eventyrgenren som ung, før han havde et forfatterskab at byde på, sagde Ejnar Stig Askgaard til Politiken i december.

H.C. Andersen debuterede officielt med romanen »Fodrejse« i 1829, og ifølge Ejnar Stig Askgaard kan man datere »Tællelyset« til 1823.

»Tællelyset« er ifølge Askgaard et såkaldt tingseventyr, hvor døde genstande optræder som levende væsner med menneskelige egenskaber, hvilket netop er H.C. Andersens særkende. Eventyret handler om det fattige og tilsmudsede tællelys, lavet af fårefedt, der længes efter at lyse. Det er helt fortabt, indtil det antændes og anerkendes af et fyrtøj.

Da »Tællelyset« nåede offentlighedens næse i december, var der dog ikke meget ros tilovers. Eventyret blev dømt til ikke at være på niveau med de mere modne og formfuldendte eventyr, som Andersen senere blev kendt for. Udstillingen kan ses fra nu af og indtil 1. marts hos Rigsarkivet i København.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu