ANNONCE

Nu kan minister tvangsindlægge smittemistænkte

13. marts 2020 08:17 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Er du under mistanke for at være smittet med coronavirus? Så er der vigtigt nyt.

Der blev sent torsdag aften opnået overvældende flertal for regeringens vidtgående hastelov, der skal forhindre spredning af coronavirus. Alle partier i Folketinget stemte for loven, du kan læse mere om her.

Loven blev både fremsat og lovbehandlet torsdag.

Den flytter en række beføjelser fra myndighederne til den siddende sundhedsminister, som er Magnus Heunicke (S).

Tvang

Sundhedsministeren får mulighed for at påbyde tvangsundersøgelser, tvangsbehandlinger eller sætte folk i tvangskarantæne, hvis der er mistanke om smitte af coronavirus. Der er også mulighed for vaccination gennem tvang. Der findes dog ingen vaccine mod virusset endnu.

Regeringen kom dog ikke igennem med sit ønske om, at hasteloven skulle give myndighederne mulighed for at kunne komme ind i folks private hjem uden en retskendelse, hvis der er mistanke om coronasmitte.

Det var blandt andet regeringens støttepartier Enhedslisten og De Radikale imod. Kristian Hegaard skriver på Facebook:

– Vi skal passe på folks helbred, men vi skal også passe på vores frihedsrettigheder, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

– Dette er en lov med nogle ret vidtgående beføjelser til sundhedsministeren. Eksempelvis tvangsindlæggelse og forsamlingsforbud, som også griber ind i vores frihedsrettigheder. Vi har prøvet på at få loven skåret til, så den var så lidt slem som muligt for at sige det, som det er. Denne lov er desværre nødvendig i dette tilfælde, siger Skipper.

Skal revideres

Der vil være en løbende politisk opfølgning i Folketingets sundhedsudvalg. Men der kommer ikke en egentlig revisionskontrol hver tredje måned, som Enhedslisten har ønsket.

Der bliver dog mulighed for en enkelt revision af loven, som skal laves i november i år, inden loven altså står til at udløbe i marts næste år.

Og netop det har været vigtigt for Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

– For et liberalt parti har det bestemt ikke været morsomt at skulle lægge stemme til en lov, der potentielt kan være så indgribende i forhold borgere, virksomheder og foreninger, skriver han i en mail til Ritzau.

Derfor fremhæver han også vigtigheden af, at hasteloven inkluderer en følgegruppe, som skal holde øje med regeringens anvendelse af de mange bemyndigelser, den er blevet udstyret med.

Vidtrækkende

Både eksperter og politikere er enige om, at det er vidtrækkende beføjelser, der står i loven. Men en del findes faktisk allerede i dag. De bliver bare lagt over på sundhedsministerens område.

Det fortæller Helle Bødker Madsen, der er professor i forfatningsret og sundhedsret ved Aarhus Universitet.

– Det er vidtrækkende beføjelser, der gives. Men der er i forvejen vidtrækkende beføjelser i epidemiloven, og dem har man så suppleret, siger hun.

En del af bestemmelserne i hasteloven vil først kunne træde i kraft i begyndelsen af næste uge. Antallet af bekræftede smittetilfælde i Danmark steg torsdag til 674 personer. Onsdag var 514 konstateret smittet. I skrivende stund er fredagens første tal ikke kommet.

Fakta

Regeringens hastelov

Her er et overblik over en række af de beføjelser, som myndighederne får som følge af hasteloven:

* Sundhedsministeren kan påbyde personer, som er smittet med coronavirus, eller som formodes at være smittet, at lade sig undersøge af en læge.

Hvis påbuddet ikke følges, kan den pågældende ved politiets hjælp sendes til en læge til undersøgelse. Om nødvendigt kan den pågældende tvangsindlægges til observation på et sygehus.

* Sundhedsministeren kan efter forhandlinger med justitsministeren fastsætte regler om, at politiet kan bruge den fornødne magt for at sikre gennemførslen af hastelovens tiltag.

* Der indføres mulighed for forbud for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse, samt restriktioner på transportmidler.

* Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. Onsdag blev grænsen sat til 100 mennesker.

* Der indføres en solnedgangsklausul, så hastelovforslaget udløber 1. marts 2021. Det vil sige, at tiltagene er midlertidige.

Kilde: Ritzau

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu