Nu kender vi sandheden om hans løgn

31. januar 2013 20:19 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nu kender vi sandheden om hans løgn
Billede mangler

Cypresvej i Herning. Et gråt industrikvarter, hvor varevogne, lastbiler og enkelte dyre direktørbiler til hverdag dominerer gadebilledet. I går omdannet til et summende midtpunkt i hele det danske mediebillede, hvor TV-stationernes store sendevogne måtte parkeres millimeterpræcist for at kunne være på parkeringspladsen.

 

Inden for i nummer 10 på hovedkontoret for urfirmaet Christina Watches var designerstole, kontorstole og spisestole skaffet i hast og placeret klods op ad hinanden, i hvad der lignede et udvidet mødelokale. Det var her i disse trange omgivelser, at et stykke cykelhistorie blev skrevet med repræsentanter fra den samlede danske presse alle valfartet til Herning på få timer. Det var her, at Michael Rasmussen også bare kaldt »Kyllingen« indrømmede det dopingmisbrug, som ikke ligefrem kom bag på nogen. Men det var samtidig et »opgør med fortiden«, som Claus Hembo, direktør for cykelholdet Christina Watches-Onfone, kaldte det.

Bizart show

Michael Rasmussens dopingindrømmelse blev et lidt bizart show. Med sans for kommerciel timing var det lige før, at Claus Hembo nærmest stjal showet, da han i en dundertale forsøgte at overbevise om, at Michael Rasmussens indrømmelser var første store skridt mod en renere sport. Christina Hembo talte hjertevarmt om, at man som forældre skulle kunne sende sine børn til cykeltræning uden frygt for, at de blev lokket ind i beskidt doping. Og så kom tårerne. Men ikke fra Michael Rasmussen. Derimod knækkede stemmen flere gange til sidst, da Claus Hembo talte om, at Rasmussens ærlighed også indbringer ham en karantæne, der tvinger ham til at indstille karrieren. Først helt til sidst fik hovedpersonen selv ordet og helt Bjarne Riis-agtigt kom indrømmelsen.

»Jeg har benyttet mig af doping. Jeg har taget EPO, væksthormon, testosteron, DHEA, insulin, IGF-1, kortison og blodtransfusioner i en periode fra 1998-2010,« sagde Michael Rasmussen.

Og da først de ord var kommet på bordet, og spørgsmålene begyndte at trænge sig på hos journalisterne, så var det hele pludselig slut. Ingen opfølgende spørgsmål. I hvert fald i den officielle del. Ikke desto mindre lykkedes det Berlingske i aftes at få en længere snak med Michael Rasmussen.

Her fortalte han om fire dages intense afhøringer med de officielle antidopingmyndigheder. I dette forum blev det også aftalt, at de informationer om andre, som Michael Rasmussen har leveret, ikke skal deles med offentligheden. Det vil han således heller ikke over for Berlingske. Når han indrømmer nu, så skyldes det, at han godt vidste, at hans tid ville komme.

»Jeg har vidst, hvad der var i USADA-rapporten i lang tid. Og jeg har godt vidst, hvem der var bag den sorte streg, som dækkede over rytter 14,« siger Michael Rasmussen med henvisning til den rapport, der fældede Lance Armstrong.

I den er en række navne overstreget og anonymiseret, men »rytter 14« er mange steder identificeret som Michael Rasmussen – hvilket også er sandt.

»Jeg ved jo også, at de sorte streger bliver fjernet på et tidspunkt. Det var en af mange årsager til, at jeg fortalte det hele,« siger Michael Rasmussen.

Han begyndte – grotesk nok – dopingen i 1998, da hele verden fulgte Festina-skandalen i det års Tour de Framce.

»Festina-skandalen i 1998 var nærmest et reklamefremstød for doping, som jeg så det. Alle vidste pludselig, hvad EPO var. Også en masse cykelryttere. Doping bredte sig fra at være noget, man gjorde i det professionelle felt, til at alle gjorde det. Jeg begyndte undervejs henover sommeren 1998. Det var en enorm bekræftelse af min mistanke om, hvad der skete i feltet.«

»For mig blev doping en del af min hverdag. Hvor tosset det må være at stoppe medicinske produkter ind i mig, så følte jeg, det var noget, jeg skulle gøre. Jeg har hele tiden vidst, at jeg gjorde noget forkert, men følelsen var ikke til stede. Jeg vidste godt, det var forkert, når jeg hev EPO ud af køleskabet og stak mig i armen. Det var ikke derfor, jeg blev cykelrytter, siger Michael Rasmussen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu