ANNONCE

Nu kigges der på coronavirus i vandet

29. marts 2020 12:35 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Svømmebade, badestrande, kloakker og drikkevand. Miljøstyrelsen holder øje.

Miljøstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet passer på vores vand.

Derfor har de, naturligt nok, rådført sig med Styrelsen for Patientsikkerhed i lyset af corona-krisen for at kaste lys over risikoen, for at coronavirus kan spredes via vores vand.

Artiklen fortsætter under videoen

Og der er godt nyt.

Der er kigget på håndtering af både drikkevand, spildevand, badevand og svømmebade i Danmark, og smitterisikoen er lav.

“Det vurderes, med det aktuelle vidensniveau, at der som udgangspunkt ikke er behov for supplerende foranstaltninger ved håndtering drikke- og spildevand,” skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Svøm med god samvittighed

Miljøstyrelsen kan konstatere, at klorindholdet i vandet i svømmehullerne ville udgøre en desinficerende effekt på virus, hvis svømmehaller og svømmebade havde åbent.

Samtidig nævnes det dog, at en række andre forhold i svømmehaller ville medføre en betydelig risiko. Tæt kontakt mellem mennesker, kontaktpunkter som dørhåndtag, vandhaner, toiletter, mennesker tæt stimlet sammen i omklædningsrum og den slags.

Det samme gælder for hav- og søvand. Her kan man altså sagtens oppe i, uden at skulle bekymre sig om smitterisiko – udover, hvis man er i tæt kontakt med andre.

Gode råd hjælper altid

Generelt sammenfatter Miljøstyrelsen, at de gode råd, der altid gælder, også er gode til at reducere smitterisikoen ved coronavirus.

For eksempel anbefalingerne i forbindelse med oversvømmelse eller skybrud, hvor man i forvejen rådes til at bære værnemidler for at undgå kontakt med kloakvand, og vasker hænder regelmæssigt og undgår kontakt med vandet.

Husk hygiejnen

Derfor maner styrelsen til, at man husker håndhygiejnen.

Vask hænder godt. Skyl dem, gnid dem i sæbe i 15-20 sekunder, skyl den af og tør hænderne. Det tager et minut.

Ved hånddesinfektion gælder det, at der skal anvendes så stor en mængder, at hænder og håndled kan indgnides og holdes fugtige i 30 sekunder. Det gøres med håndsprit med 70-85 % v/v.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu